Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

ZNANSTVENA POTVRDA: Umjesto multivitamina, jedite špek

Neki ga kude, neki ga hvale. Dok neki žude za njim, ali je izbjegavaju zbog zdravlja i linije, drugi ga jedu gotovo svakodnevno, tvrdeći da je zdrav. Tko je u pravu?

Svi koji imaju nešto protiv špeka u pravu su kad kažu da sa špekom ne treba pretjerivati, uostalom kao ni s bilo kojom namirnicom, bila ona zdrava ili ne zdrava.

Mnogi misle da je štetan za srce, međutim nekoliko istraživanja je potvrdilo da on sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sustav.

To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je špek u umjerenim količinama u svakodnevnoj prehrani odličnan za smanjivanje tlaka i nivoa šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Špek je bogat i kalijem, ključnim mineralom za regulaciju krvnog tlaka, a bogat je izvor i kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva, piše zagorje

Špek je i dobar izvor cinka, koji je potreban za zdrav imuni sustav, rast i obnavljanje mišićnog tkiva, kao i ravnotežu hormona u organizmu.

Pun je vitamina. Špek je pun esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka.

Komentari

Komentari