Petak, 29 svibnja, 2020

Ovo su zastrašujuće posljedice pušenja u trudnoći

Pušenje tokom trudnoće može da poveća rizik od vanmaterične trudnoće. Takođe može da izazove abnormalnosti ili probleme sa placentom, te liječnici upozoravaju žene da tijekom ovog perioda prestanu da unose nikotin u svoj organizam.

“Pušenje utiče na gotovo svaki organ u tijelu. To znači da također ima uticaj na reproduktivni sistem izazivajući probleme sa jajovodima, grlićem materice, kvalitetom jajnih ćelija”, objašnjava doktor Asima Ahmad.

U slučaju da pokušavate zatrudniti, pušenje vam takođe može otežati oplodnju. Kod muškaraca, ne samo da pušenje utiče na kvalitet sperme, već je povezano sa pobačajima.

Ako ste trudni, a pušite, postoje neke zastrašujuće stvari koje bi mogle da se dese vašoj bebi koje vam otkrivamo u nastavku:

1. Beba može ostati bez kisika

“Cigarete sadrže niz opasnih kemikalija, uključujući nikotin, ugljen monoksid, olovo i cijanid. Kod trudnica koje puše, ove hemikalije kruže krvnim sitemom i dolaze do bebe, utičući na bebin izvor kisika i nutrijenata”, kaže doktor Alan Kupermen.

On objašnjava da nikotin sužava krvne sudove u tijelu, te na taj način može da smanji dotok kiseonika bebi.

2. Beba se može roditi prije vremena i imati manjak težine

Prema Sveučilišu Rochester, novorođenčad sa manjkom tjelesne težine često imaju zdravstvene probleme. Obično je riječ o težem navikavanju na hranu, dobijanju na težini, održavanju toplote i borbi sa infekcijama. Djeca koja se prijeveremeno rode takođe mogu da imaju probleme sa disanjem, kao i oboljenja nervnog sistema, koji čak mogu da uključe krvarenje unutar mozga.

3. Često imaju određene defekte

Bebe koje su rodile majke pušači češće imaju tjelesne defekte, a najčešće je riječ o rascjepu usne. Druge deformacije mogu biti oblik lobanje i lica, problem sa grlom, debelim crijevom, jetrom…

4. Možete imati pobačaj

Postoji podatak da se oko 24.000 mrtvih beba rodi u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine. Dokazano je da postoji povećan rizik od rađanja mrtvog djeteta ili pobačaja za žene koje puše tokom trudnoće.

5. Postoji povećani rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS)

Prema CDC-u, postoji oko 3.500 smrtnih slučajeva u toku spavanja među bebama širom svijeta. Sindrom iznenadne smrti se definiše kao smrt novorođenčeta za koju se ne može naći uzrok smrti. Kada žena puši tokom trudnoće i nakon, rizik se povećava, prenose Nezavisne./HMS/

Komentari

Komentari