Petak, 10 srpnja, 2020

ISPRAVAK VIJESTI: Bolest malih boginja ne lijeće rak

ISPRAVAK VIJESTI:

”ŠOKANTNO: Lijek protiv raka nađen tamo gdje ga nitko nije očekivao – RAK NESTAJE ZA 36 SATI

Bolest bi mogla biti „lijek za jednokratnu upotrebu za rak“, kaže liječnik klinike Mayo. Klinička ispitivanja u klinici Mayo otkrivaju nevjerojatnog prijatelja u borbi protiv raka … virus malih boginja.

Znanstvenici su odavno znali da bolest malih boginja može ponekad dovesti do spontanog smanjenja veličine tumora, ali nedavna klinička ispitivanja na klinici Mayo pokazala su koliko moćno oružje može biti ovaj mali virus.”

Citati i naslov gore je lažno prikazan kao ”novo otkriće” u borbi protiv raka te se stvara lažni dojma da je novootkriveni lijek protiv raka pronađen u virusu ospica (malih boginja), što naprosto nije točno.

Takva konstrukcija stvorena je oko činjenice da je Mayo klinika 2014. objavila kako su jednoj pacijentici doista uspjeli pomoći korištenjem virusa ospica. Radilo se o pacijentici koja je bolovala od multiplog mijeloma, opasne vrste karcinoma koštane srži. Nakon tretmana u Mayo klinici nastupila je remisija. Ovim fenomenom 2014. bavili su se i masovni mediji poput CNN-a, čiji se prilog iz 2014. koristi kao izvor koji bi dezinformaciji o čudotvornom lijeku protiv raka trebao pružiti dodatni kredibilitet.

Naslovna tvrdnja da “rak nestaje za 36 sati” sinteza je navodne izjave pacijentice da joj je “s glave nestao tumor veličine loptice za golf unutar 36 sati” od tretmana. Izvor ove navodne izjave je nejasan. Američki portal HuffingtonPost u tekstu iz 2014. piše da je žena kojoj je virus ospica pomogao u borbi protiv raka to rekla za dnevni list USA Today. Međutim, u predmetnom tekstu koji je dostupan na web stranicama lista USA Today citirana izjava ne postoji.

Britanska neprofitna organizacija Cancer Research UK još 2014. upozoravala je javnost kako neuobičajeni slučaj koji se dogodio u Mayo klinici nipošto nije dokaz da ospice liječe rak. Istraživanja kojima liječnici pokušavaju utvrditi korisnost virusnih terapija u borbi protiv karcinoma i dalje su u tijeku.


Priznajem.hr ograđuje se od članka objavljenog na portalu croativ.net a kojega smo prenijeli u izvornom obliku. Zahvaljujemo se portalu Faktograf.hr koji je u ime facebooka utvrdio da se radi o lažnoj vijesti OVDJE a koju smo mi u dobroj vjeri pogrešno objavili kao točnom. Članak pod naslovom ”(VIDEO) ŠOKANTNO: Lijek protiv raka nađen tamo gdje ga nitko nije očekivao – RAK NESTAJE ZA 36 SATI” preimenovali smo u ”ISPRAVAK VIJESTI: Bolest malih boginja ne lijeće rak ”
Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se ispričavamo svim našim čitateljima. Obvezujemo se poduzeti potrebne korake da se tako što više ne ponovi te se potruditi bolje provjeravati činjenice u člancima koje prenosimo te ćemo izbjegavati nepouzdane izvore informacija.
Komentari

Komentari