Pexels

UŠTEDITE NA KUPOVINI: Evo kako možete očistiti zaštitne maske

Podijeli
Glavna preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je nošenje zaštitnih maski koje pomažu sprječavanju širenja koronavirusa putem respiratornih kapljica. Međutim, da bi zaštita bila učinkovita, maske je potrebno adekvatno održavati.

Donosimo tri najbolja načina za učinkovito pranje maski. To vrijedi samo za maske od tkanine, dok se one kirurške nakon svakog nošenja bacaju, piše Popsci.

 

Prokuhajte maske

Jednostavan način za čišćenje maski za lice je pustiti ih da se kuhaju pet minuta u kipućoj vodi. No, to u nekim slučajevima može oštetiti ili utjecati na njenu prozračnost, ovisno od koje tkanine je napravljena. Masku se ne preporučuje iskuhavati više od deset puta. Također, nakon što se osuši, stavite je ispred svijetla te potražite malene rupe na njoj. Ako je oštećena, morate ju baciti. Naime, čestice Covida-19 imaju promjer samo između 60 i 140 nanometara, što znači da se mogu s lakoćom provući kroz oštećenu tkaninu.

 

Poslužite se perilicom za rublje

Bacanje maski za lice zajedno s ostatkom rublja u perilicu je sjajan način da ih operete. Baš kao što sapun za ruke uništava virus razbijajući njegovu vanjsku površinu, deterdžent će biti dovoljan da očisti masku kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu.Posebnu pozornost obratite na temperaturu vode. Preporučuje se pranje na 60 stupnjeva Celzijusa. Također, obavezno ih perite s odgovarajućom količinom deterdženta kojeg ćete dodatno “pojačati” s klorom ili izbjeljivačem koji štiti boje.

Operite maske s vrućom vodom i izbjeljivačem

Masku možete oprati tako što je pustite da se namače pet minuta u otopini jedne žličice izbjeljivača u litri vruće vode. Temperatura nije važna jer će izbjeljivač dezinficirati masku.

No, morat ćete biti oprezni jer upotreba veće količine izbjeljivača ili neke druge korozivne kemikalije na tkanini nakon pranja može ju oštetiti. Stoga je potrebno da je dobro isperete pod slavinom deset do 15 sekundi u vodi bilo koje temperature. Nakon toga potopite je u čistu vodu još pet minuta. Masku zatim dobro osušite.
Komentari

Najnovije