Subota, 18 siječnja, 2020

UNIŠTAVAMO JETRU A DA NISMO NI SVJESNI: 6 načina kojima svakodnevno uništavamo jetra, a ni jedan od njih nije alkohol

Alkohol je najveći neprijatelj te je među glavnim uzročnicima ciroze jetre, no postoje i brojne druge stvari koje loše utječu na jetra, a da to možda niste znali.
Prejedanje prerađenom hranom – Takva hrana prepuna je masnoća i konzervansa koji oštećuju jetra, a pretjerano masna hrana može dovesti i do bolesti masne jetre koja je opasna koliko i zvuči.
Ne vježbate – Uravnotežena i zdrava prehrana ključna je za zdravlje organizma, no vrlo je važno i održati tijelo u formi. Vježbanjem se reducira količina ugljikohidrata iz tijela pa tako i smanjuje količina koja se pohranjuje u jetrima.
Malo ste deblji – Svima je jasno da je pretilost opasna, no iako možda nemate baš takvih problema, previše sala ipak imate. Jasno je kako ne mogu svi imati savršenu liniju, no morate znati da gojaznost također loše utječe na vaše organe, posebice jetra. Gojazne osobe često pate od nealkoholnog steatohepatitisa, sindroma koji izaziva oštećenje jetre, a javlja se najčešće kod žena srednje dobi s prekomjernom težinom.
Pretjerujete s lijekovima – Mnogi lijekovi koje pijete za bolove, upale, zatvor, nesanicu i sl. sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol koji, ako ga uzimate previše, dovodi do oštećenja jetara Važno je zbog toga čitati sastojke lijeka koji pijete jer možda ne znate u kojim količinama unosite spomenuti sastojak, prenosi večerenji list
Dodaci za mršavljenje – Nije znanstveno dokazano da bilo koji od dodataka za mršavljenje, primjerice oni u tabletama, uistinu i pomažu pri gubitku težine. No, poznato je da takvi dodaci mogu biti izrazito opasni za jetru.
Lijekovi na recept – Jednako kao i oni iz slobodne prodaje, i lijekovi na recept imaju negativan učinak na jetra. Najštetniji su antibiotici i lijekovi za suzbijanje napadaja koji dovode do oštećenja jetara ako se uzimaju u pretjeranim količinama. Kada pijete antibiotike, morate paziti na to kako se osjećate te ako primijetite bilo kakve promjene, javite se liječniku.
Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!