Petak, 29 svibnja, 2020

Svaki dan pojedite po pola glavice crvenog luka: Ove promjene će se dogoditi u tijelu!

Osim u gastronomiji, luk je omiljen i u prirodnoj medicini, a njegova ljekovitost poznata je svima. Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice svijeta.

Luk je jedna od najstarijih povrtlarskih kultura poznata po specifičnom ljutom ukusu i jakom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk. Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti ni s jednom vrstom

Smatra se da potječe iz Azije. Bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila tijekom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u prehrani. Kako se širio drugim kontinentima, postao je nezamjenjiv i u drugim kulturama te izuzetno popularan u medicinskim krugovima gdje se koristio za liječenje niza bolesti. Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89 posto vode, 9 posto ugljikohidrata, 1,7 posto vlakana, te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crijevima.

Luk je dobar izvor: dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje stanica, kalija – blagotvornog za tlak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Ljekovito djelovanje luka

Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim spojevima. Mnoga ljekovita spojevi iz luka djeluju u sinergiji, te pomažu da se uravnoteži zdravlje organizma. Među ljekovitim svojstvima luka ubrajaju se njegove sljedeće odlike: sprečava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, djeluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane, štiti od raka.

5 najvažnijih ljekovitih svojstava luka

  1. Čuva zdravlje krvnih žila

Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje spojevima koja djeluju antikoagulativno. Koronarnim bolesnicima preporuča se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprječavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Također, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.

Sirovi luk predstavlja najbolji lijek za podizanje dobrog HDL kolesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na kolesterol. U istraživanjima se HDL kolesterol u prosjeku povisio za 30 posto, a terapija je bila uspješna kod 70 posto ispitanika. Sumporna spojevi iz luka također pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih žila. Luk smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

  1. Regulira šećer i štiti od dijabetesa

Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim razinama glukoze u krvi, neovisno o tome je li luk kuhan ili sirov. Aktivno djelovanje pripisuje se spojevima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimuliraju izlučivanje inzulina. Luk sadrži mangan i krom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje inzulina.

  1. Značajna je pomoć kod raka

Više od 30 antikancerogenih spojeva otkriveno je u luku, poput sulfida, kvercetina i aojena. Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

  1. Osigurava miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbljivanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, reguliraju san i apetit.

  1. Jača kosti, kosu i nokte

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može spriječiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovita uporaba luka povezana s većom gustoćom kostiju. Također, istraživanja su pokazala da je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka. Visoka koncentracija sumpora može donijeti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.

Redovita primjena soka od luka na vlasištu ubrzat će rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačat će slabe i lomljive nokte. Ekstrakt luka izuzetno je učinkovit u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OVO BI GA MOGLO STAJATI POBJEDE! PSIHIJATAR ČITA IZMEĐU REDAKA: Što je Milanović zapravo pokazao?
>>> Stiže nam još hladnije vrijeme, bit će i snijega
>>> THOMPSON NAPAO ŠKORU: Podržao Kolindu pa poručio ”nagovaraju vas oni kojima je ego i privatni interes važniji od interesa Hrvatske”
>>> DIJELITE VIDEO: ‘J**** TEBE, ZAGREB I CIJELU HRVATSKU!’ Srbin usred TV prijenosa nasrnuo na Hrvata i mlatio ga šakama
>>> Nekoliko autobusa Hrvata uplatilo novogodišnji provod na splavi u Beogradu, evo kako su prošli…
Komentari

Komentari