Subota, 11 srpnja, 2020

Skriveni znakovi bolesti: Koža otkriva dijabetes i razne upale

Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutarnjih promjena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži, kaže dr. Dinko Kaliterna, dermatolog iz Poliklinike Poliderma.

Dovoljno je, dodaje, prisjetiti se toga kako koža reagira na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem žlijezda lojnica, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. No većina promjena posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 te folne kiseline (B9), odnosno željeza, a neke promjene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima.

Također, svaku promjenu na koži treba uzeti ozbiljno, ne tek malu mrlju koja se pojavila i sigurno će proći, jer i mala tamna mrlja koju ste primijetili na vrijeme može pomoći da se uzrok otkrije na vrijeme te da liječenje počne prije i puno kraće traje.

– Na primjer, ranice u kutovima usana mogu upućivati na gljivičnu infekciju, ali i na nedostatak željeza, osobito ako se istodobno pojavljuju i trnci u prstima. Kod starijih osoba one mogu  upućivati i na nedostatak cinka, pogotovo ako se istodobno pojavljuje i upala kože oko zanoktica te upalna stanja kože oko mokraćnog sustava – kaže dr. Kaliterna. Ako primijetite spomenute simptome, svakako treba provjeriti stanje vitamina u organizmu te uvrstiti u prehranu namirnice koje sadrže željezo i cink te vitamine koji pospješuju njihovu apsorpciju, prenosi 24sata

Također, korisno se posavjetovati s liječnikom opće prakse ili dermatologom oko terapije vitaminskim i mineralnim dodacima. Nemojte ih uzimati sami, na svoju ruku, kako izborom krivih vitamina i njihovih doza ne biste dodatno narušili ravnotežu u organizmu i tako izazvali dodatne probleme.

– Ako je koža suha, hladna na dodir i pomalo tjestasta, odnosno ako imate pod prstima osjećaj kao da dodirujete tijesto, to može biti znak slabijeg rada štitnjače i svakako treba posjetiti liječnika. Pogotovo ako istodobno primjećujete da su vam nokti krhki i lomljivi, odnosno da se listaju, a kosa beživotna i sklona opadanju. Zatim, beživotna, sivkasta boja kože može upućivati na promjene na bubrezima, što uvijek prati i specifičan, neugodan miris cijelog tijela – objašnjava. Ako je koža oko vrata ili ispod pazuha te na drugim pregibima na tijelu postala tamnija, to može biti znak povišenog šećera, odnosno dijabetesa, pogotovo ako se pojavljuju i svrbež te miris acetona. No koža pojačano tamne boje, s primjesama smeđe, koja zbog boje može izgledati pomalo drvenasto, može upućivati i na poremećaj rada nadbubrežne žlijezde, upozorava dr. Kaliterna. Istodobno, iako rijetko, tamne mrlje koje imaju pomalo plavičastu boju, mogu upućivati na tumor ili kancerogene promjene.

Uporan osip ili crvenilo na licu, koji smo često skloni pripisati alergijskoj reakciji na “nešto što smo pojeli” ili probleme sa želucem, zapravo se s time nikako ne može povezivati, odnosno nije uobičajeni simptom alergije ili problema sa želucem, kaže dr. Kaliterna. Postoji niz drugih mogućih razloga za crvenilo kože lica. Takve promjene nipošto ne bismo trebali liječiti sami, uvijek je bolje otići na pregled i koristiti terapiju koju nam propiše liječnik.

Ipak, osip po rukama ili trbuhu (posebno kod djece) može biti znak alergijske reakcije. Najčešće se pojavljuje ako je koža u dodiru s alergenom (na onome mjestu gdje taj predmet dodiruje kožu), može se javiti kao reakcija na neke lijekove, a kod problema s probavom može se pojaviti i lažni osip po tijelu, kao reakcija. Kod djece osip na koži može biti i simptom povišene temperature te nekih virusnih i bakterijskih bolesti. Kako se pojavljuje s povišenom temperaturom, koja je jedan od simptoma “u pratnji” upale pluća, mnogi su skloni zaključku da osip prati i upalu pluća, no ta veza ne postoji.

Dreamstime

>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> KOLINDA JE U SLOBODNOM PADU: Opasno gubi potporu, a Škoro se uspinje; Evo što bi moglo presuditi na izborima…
>>> DIVLJACI: UEFA napokon kaznila Srbiju
>>> (VIDEO) Ovako bi Titanic završio da se redatelj nije predomislio i izbacio ovu scenu
>>> Susjedi prijavili da starica i starac neprestano plaču, a onda je došla policija…
Komentari

Komentari