Pexels

PREPORUKE LIJEČNIKA: U slučaju zaraze koronavirusom ove lijekove biste trebali imati u svom domu

Podijeli

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) naveli su što bi bilo korisno da imamo u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazimo koronavirusom.

Na društvenim mrežama i raznim grupama već se neko vrijeme objavljuju razne upute o tome što bi svatko od nas trebao imati u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazi koronavirusom, piše Dnevnik.hr.

Ima tu svega, od raznih vitamina, preko češnjaka, limuna ili avokada, pa do uputa o tome koliko spavati, kako se masirati i koliko vode treba piti.

Pokušali smo provjeriti s liječnicima što je od toga točno, a što su mitovi. S epidemiolozima nismo imali sreće. Neki od najpoznatijih hrvatskih epidemiologa objasnili su da se ne žele miješati u posao obiteljskih liječnika.

Stoga smo se s pitanjima obratili Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine, a ovo su neki od njihovih komentara i preporuka o onome što kruži društvenim mrežama.

PARACETAMOL

Da, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja.

BETADINE

Razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19. Također, istražuje se terapijski učinak, međutim nismo našli službene preporuke.

VITAMIN C i D3

Prvi je antioksidans i nema dokaza o učinkovitost u liječenju COVID-19 te nije u službenim preporukama. Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti javljali više u zemljama s manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

KOMPLEKS B

Važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji COVID-19, ali još nije u službenim preporukama.

OKSIMETAR

DA, bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je saturacija ispod 94 %, osobito ako je praćena povećanim brojem respiracija u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe indikacija za hospitalizaciju.

VJEŽBE DISANJA

Preporučili bismo vježbe disanja svim osobama koje boluju od kroničnih plućnih bolesti, a svima ostalima kao stress relief tehniku s obzirom na to da je dokazana anksioznost kod oboljelih.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> BORNA (10) JE NA VIJESTIMA ČUO PRIČU O VUKOVARU… A onda je napisao ovo!
>>> Lockdown će imati jednu prednost za Hrvatsku? Na pomolu je nevjerojatan scenarij…
>>> Bill Gates ismijao ljude koji ne nose maske: ‘Što su ovi koji ne nose maske nudisti?’
>>> SKANDALOZAN KOMENTAR JOVIĆA: Dr. sc. Havel – ‘Kao zaposlenik FPZG-a izražavam gađenje’
Komentari

Najnovije