Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Popaj je bio u pravu: Špinat će vam povećati snagu čak 3 puta 

Znanstvenici sa sveučilišta Freie u Berlinu preporučili su da se ekdisteron – kemikalija slična steroidu pronađena u špinatu, doda na popis zabranjenih doping stvari.

Sveučilišni institut za farmaciju vodio je 10-tjedni program treninga snage sa 46 sportaša kako bi testirali utjecaj koji supstanca ima na njihovu fizičku izvedbu.

Neki od sudionika dobili su placebo, dok su drugi dobili kapsule ekdisterona s ekvivalentom do četiri kilograma sirovog špinata dnevno.

Tijekom studije, koju je podržalo Svjetsko antidoping tijelo (WADA), snaga onih koji su uzimali dodatak povećala se tri puta više od onih koji su uzimali placebo.

Fiktivni lik iz crtića Popaj Mornar poznat je po tome što je svoje ispupčene bicepse pripisao špinatu, ispijajući limenku špinata kad god mu je trebalo više snage.

Berlinska studija je prva u Njemačkoj koja dokazuje vezu između ekdisterona špinata i značajno poboljšane fizičke performanse, iako su prethodna istraživanja u drugim zemljama donijela slične zaključke.

– Naša hipoteza je bila da ćemo vidjeti povećanje performansi, ali nismo očekivali da će ono biti tako veliko – kazala je Maria Parr sa sveučilišnog Instituta za farmaciju u Berlinu.

Rezultati su značili da ekdisteron pripada popisu zabranjenih tvari za sport, dodala je istraživačica.

– U našem izvješću smo preporučili WADA-i da se tvar doda na popis dopinga. Smatramo da ako nešto povećava učinkovitost, onda bi ta nepoštena prednost trebala biti eliminirana – kaže ona.

Odluka je prepuštena stručnom tijelu u agenciji, ali to će se vjerojatno dogoditi tek nakon daljnje istrage o tome koliko sportaša koristi ovaj dodatak, prenosi DW.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) Hrvatski mališani ispred srpskih vršnjaka vikali ‘Za dom spremni’, pogledajte što je zatim uslijedilo
>>> Zna se kad: 72 sata prije smrti ljudi počinju govoriti ove stvari
>>> PRVA ANKETA POSLIJE OBJAVE KANDIDATURE: Škoro i Milanović dramatično narasli
>>> TKO JE MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ? Bila je dadilja za jednu od najbogatijih obitelji svijeta, a karijera joj je umalo krenula u drugom smjeru
Komentari

Komentari