FaH

Oprez! ‘Tiha’ bolest razvija se mjesecima bez upozorenja

Podijeli
Kronična bolest bubrega poznata je kao “tiha” bolest jer se razvija mjesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Upravo zbog tih izostanaka vidljivih simptoma koji mogu trajati godinama, problemi s bubrezima kod osoba starije životne dobi teži su i češći.
Kronična bolest bubrega nastaje kad sposobnost bubrega da odstrane otpadne tvari potpuno oslabi, objašnjav na svojoj internetskoj stranici Udruga bubrežnih bolesnika. Bubrezi su izuzetno važni organi jer čiste organizam te reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik u tijelu. Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi.
Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne tvari koje se izlučuju mokraćom. Njihova smanjena funkcija u konačnici može dovesti do zatajenja bubrega i potrebe za nadomještanjem bubrežne funkcije dijalizom ili presađivanjem. Naravno, na to ima utjecaj i opće stanje organizma te neke druge bolesti koje se pojavljuju s godinama. No stručnjaci ističu i kako se oštećenje bubrega može otkriti rano i jednostavno pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka.
Stručnjaci kažu kako prema određenim simptomima i sami možete u ranoj fazi otkriti da vam bubrezi nisu potpuno zdravi, što je ključno za uspješno liječenje. Ako imate problema s pamćenjem i koncentracijom, to je jedan od mogućih pokazatelja da vam bubrezi stradavaju, prenosi 24sata

Raniji simptomi Među ranim simptomima koje sami možete prepoznati su i suha te osjetljiva koža, povišen krvni tlak, gubitak daha, bol u nogama, otečenost, hladni trnci, gubitak apetita, gubitak okusa, averzija prema mesu i loš zadah, problemi s mokrenjem, slabost, umor, mučnina i povraćanje. Svakako obavezno konzultirajte liječnika ako sumnjate ili već osjećate probleme s bubrezima te se strogo držite propisanih terapija.

Ovo pomaže! No postoje stvari koje možete učiniti za bolji rad bubrega. Budite fizički aktivni, izbacite cigarete, šećer i sol. U prehranu unesite bijeli luk, kelj, brokulu, karfiol, brusnice, peršin, ribu (osobito sardine i losos) i brusnice. Obratite posebnu pažnju i na unos tekućine u organizam. Naime, od 1,5 do 2 litre vode na dan znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.

Promjena boje mokraće ili čak pojava krvi traži hitnu provjeru

Kad su bubrezi bolesni, može se pojaviti pojačano ili smanjeno mokrenje, kao i potpuni izostanak mokrenja. Mokraća ne smije biti ni previše bistra, odnosno gotovo prozirna, ali ni tamnožuta ili smeđa. Kod problema s bubrezima u mokraći se može pojaviti i krv, koja čak i ne mora biti vidljiva odmah, nasumičnim pogledom. Stoga dobro pogledajte i provjerite.

Jedna čaša piva je dobra za bubrege

Spojevi u hmelju usporavaju oslobađanje kalcija u kostima, a to pridonosi smanjenoj opasnosti od pojave bubrežnih kamenaca kod muškaraca, pokazale su studije. No alkohol u većim količinama svakako će naštetiti ne samo vašim bubrezima, nego cjelokupnom zdravlju.

Đumbir i peršin prirodni su pomagači bubrezima

Klorofil u peršinu pomaže izbaciti višak toksina iz organizma. Šaku očišćenog i nasjeckanog peršina stavite u litru vode te prokuhajte. Procijedite, ohladite i držite u hladnjaku. Svaki dan popijte čašu. Đumbir je odavno poznat jer potiče izlučivanje ekućine iz organizma.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Šok pred Božić! Vakula najavio fenomen kakav se ne pamti: ‘Ide tjedan kao rijetko koji’
>>> U SRBIJI razbili auto vukovarskih registracija, Srbi oduševljeni, “Ustaška zastavica se vidi kroz razbijenu šoferku!”
>>> VIDEO/ ZASTRAŠUJUĆA PORUKA DŽIHADISTA KOJI SE IZ SIRIJE VRATIO U BiH: Ustajte muslimani, pobijte kršćane! Ako ne snajperom, onda nožem!
>>> I Srbijanke se uključile u kampanju protiv Škore: Pišek poručila što misli o njemu, Vučić joj je OK
Komentari

Najnovije