Petak, 14 kolovoza, 2020

Novi podaci: Otkriven uzrok upale pluća iz e-cigareta

Iako moram naglasiti da ne podržavam bilo koji oblik pušenja, jer svi oni nose svoje rizike, mislim da možemo reći da je, kad su u pitanju tekućine za punjenje e-cigareta, sve ono što je proizvedeno prema GMP (Good manufacturing praktice) ipak puno sigurnije nego proizvodi koje kupujemo na crnom tržištu, odnosno na placu. Istina je da su takvi proizvodi skuplji, jer kupac na njih plaća i poreze i davanja, no to podrazumijeva i da proizvođač posvećuje puno više pažnje sigurnosti proizvoda za konzumaciju nego kad su u pitanju tekućine kupljene na ‘slobodnom tržištu’, kaže internist-pulmolog dr. Gzim Redžepi, iz Klinike za plućne bolesti ‘Jordanovac’ i predsjednik Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Komentar je to na objavu znanstvenika američke Agencije za hranu i lijekove koji vjeruju da su otkrili mogući uzrok 39 smrti i više od 2000 pacijenata kod kojih je dijagnosticirana misteriozna bolest pluća. Od lipnja je u tim istraživanjima utvrđena čak 2051 dijagnoza bolesti pluća koja se može povezati s dimilicama, odnosno e-cigaretama, a s time se povezuje i 39 smrti, piše Bussines Insider.

Kako je samo 11 posto ispitanih kazalo da za pušenje koristi isključivo nikotinske tekućine, pretpostavlja se da u obolijevanju tekućine na bazi THC-a igraju ključnu ulogu.

Preciznije, smatra se da je to jedan od sastojaka tekućine na bazi THC-a, tokoferil acetat, odnosno jedan od acetata vitamina E, kojeg inače možemo pronaći i u uljanoj repici, soji i kukuruzu. Vjeruje se da su uzročnik prvenstveno tekućine koje su kupljene na crnom tržištu, kod kojih je kontrola u proizvodnji, kao i kontrola kvalitete, na lošijoj razini, pa se pušačima savjetuje da ih ne koriste.

Naime, među oboljelima s bolesti pluća, koji su koristili proizvode na bazi THC-a, čak je devet puta više onih koji ih nabavljaju na ‘neformalnom tržištu’, u odnosu na one koji e-cigarete pune provjerenim brendovima, pokazalo je istraživanje.

Pretragama pluća kod 29 pacijenata, svaki je uzorak bio kontaminiran acetatom vitamina E, a kod 23 pacijenta dokazano je da su koristili THC, psihoaktivnu komponentu marihuane, dok su kod 16 njih zabilježeni i tragovi nikotina (budući da su neki pacijenti koristili i jednu i drugu tekućinu). I u anketi koju su proveli znanstvenici, većina tih pacijenata, njih 86 posto, kazala da su koristili proizvode na bazi THC-a prije nego što su se razboljeli.

Pretpostavlja se da se bolest može povezati s načinom na koji su sastojci došli u pluća, odnosno da je stvar u temperaturi na kojoj se tekućina za e-cigarete koristi.

– Acetat vitamina E u ovom slučaju je u tekućem obliku i na jako visokim temperaturama se pretvara u paru i tada teže ulazi u pluća, no u nekim fazama pušenja razvijaju se i niže temperature, zbog čega tekućina, umjesto da isparava, može ući u pluća i izazvati štetu. Osim toga, na nižim temperaturama je koncentracija te tekućine veća – pojašnjava dr. Redžepi.

Dodaje kako temperatura kao čimbenik štetnosti proizvoda koji sadrži tokoferil acetat nije problem samo kod e-cigareta.

– Imali ste svojedobno istraživanje i s kokicama s dodatkom maslaca za mikrovalnu pećnicu, kod kojih se također pokazalo da se mogu povezati s intersticijskom bolesti pluća, koja je danas poznata kao ‘pop corn lung deseas’ (ili bolest kokica) – ističe pulmolog.

Dodaje kako je zbog relativno malog broja istraživanja zasad ipak teško reći je li glavni uzrok razvoja bolesti pluća kod e-cigareta baš u  THC-u, ili u pirolizi (njegovoj razgradnji pri visokim temperaturama), no svakako se može reći da su ova istraživanja dovoljan razlog da se ljude upozori da izbjegavaju tekućine s crnog tržišta.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Otkriveno zbog koga je Niko Kovač dobio otkaz u Bayernu; ovo su igrači koji su ga otjerali iz kluba
>>> PENAVA: Ne možemo graditi odnose s četnicima jer nas mrze i ne žele da postojimo
>>> (VIDEO) Pogledajte kako je igrač Dinama “otpilio” novinara Indexa! “Indexu ne dajem ništa”
>>> Policijski istražitelj pripremio prijave koje će podnijeti na obljetnicu pada Vukovara: “50 ubojica s Ovčare živi među nama”
Komentari

Komentari