Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja. – piše Pun kufer
1. Smanjuju nadutost
Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.
2. Sadrže kalij
Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.
3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu
Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.
4. Jačaju naš imunitet
Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.
5. Sadrže magnezij i cink
Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.
Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.
Sastojci:
4 žlice zdrobljenih sjemenki
2 litre vode
Priprema:
Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.
Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.