Subota, prosinac 7, 2019

Nikako ih ne bacajte: Evo zašto trebamo jesti koštice lubenice

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice…

Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja. – piše Pun kufer

 1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.

Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.

Sastojci:

4 žlice zdrobljenih sjemenki
2 litre vode

Priprema:

Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.

Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.

Komentari

Komentari