Subota, 11 srpnja, 2020

Misle da je korov pa ga čupaju, a on je iznimno ljekovita biljka 

Tušt (Portulaca oleracea), koji je još poznat i pod nazivima tušanj i portulak, bogat je omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima.Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav. Tušt ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama.

Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima.

U kuhinji se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine tri do pet cm. Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Pogodan je i za kiseljenje. Tušt ne bi trebalo rabiti u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege, piše 24sata

Uzgoj

Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Veoma brzo raste i već nakon tri do četiri tjedna se može brati. Što ga više berete, to se više razraste.

Čaj od tušta
Žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte tri šalice na dan.

Oblog od tušta

Stavite 100 g svježeg tušta u 100 ml hladne vode , pustite da provrije pa ga ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Kod grčeva u mišićima natopite tkaninu pripravkom od tušta i nanesite na oboljelo mjesto jedanput ili dvaput na dan.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U HRVATSKU SE VRATILO 26 TISUĆA LJUDI, MEĐU NJIMA I MELITA (28): ‘Na recepciji sam zarađivala novac koji sam ovdje mogla samo sanjati’
>>> DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’
>>> Što bi bilo s našim gradovima na moru da se otopi sav led?
>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!
Komentari

Komentari