Srijeda, 27 svibnja, 2020

Kreme za sunčanje pune su kemikalija: Napravite svoju prirodnu kremu

Iako znamo više-manje sve o važnosti korištenja zaštitnog faktora prilikom sunčanja, nisu ni sve kreme i losioni koje možemo naći na tržištu baš “dar s neba”. Dapače, kao i većina kozmetičkih proizvoda koje koristimo, ovisno o vrsti, ovi preparati znaju biti puni parabena i ostalih tvari koje nam nepotrebno “guše” kožu.

Pretjerivanje stoga, pa i s faktorom, nije poželjno. Osim toga, ako je nepotrebno visok može blokirati apsorpciju vitamina D koji kod ljudi zbog današnjeg načina života i čestih ostajanja kod kuće često manjka.

Najbolja formula je stoga – umjerenost. Kako u izlaganju suncu, tako i prilikom mazanja. Šešir, marama, sunčane naočale i tanak sloj kreme s faktorom trebali bi biti dovoljni kako biste uspješno “preživjeli” boravak na suncu, prenosi Slobodna Dalmacija.

No ako želite dodatnu zaštitu i znate da ćete provesti više vremena izloženi “opasnim zrakama”, možete i kod kuće pokušati “smiksati” svoju varijantu zaštitne kreme.

Ova verzija nekih štetnijih, komercijalnih krema je pogodna pogotovo za malu djecu i ljude koji uzimaju lijekove koji povećavaju fotoosjetljivost, a zbog svojih prirodnih sastojaka iznimno je hranjiva za kožu.

Sastojci:

1/2 šalice organskog bademovog ili maslinovog ulja
1/4 šalice organskog djevičanskog kokosovog ulja (ima prirodan faktor) 1/4 šalice pčelinjeg voska (može se i izostaviti, daje gustoću)
2 žlice praha cink oksida

Ovo je recept za “bazni” losion; sve sastojke izmiješajte, a u njih možete dodati i ove, po želji:
– tekući E vitamin (protiv starenja kože) – shea maslac (ima prirodan faktor 4)
– eterična ulja po želji (kokos/ vanilija/ lavanda – izbjegavati citrusna ulja)

Ukoliko niste spretni s kremama iz kućne radinosti, kao zaštitu od sunca možete koristiti i ulje čileanske maline ili čileanskog lješnjaka koji imaju visok prirodni zaštitni faktor.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (VIDEO) TKO O ČEMU SRBI O RATU: Izbornik Srbije spomenuo 1992.

>>> (VIDEO) Hoće li Pupovac objasniti zastrašujuće riječi ‘To vam je brat’ – može li ga HDZ prisiliti na to?

>>> NJEMAČKA: Tragedija na momačkoj večeri – Mladoženja poginuo

>>> (VIDEO) IZAZVAO INCIDENT: Srpski igrač sam se krenuo obračunati s cijelom klupom Kostarike

Komentari

Komentari