Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Iz krvi mogu pročitati prijeti li vam rizik od smrti u 10 godina 

Njemački znanstvenici analizirali su krvne nalaze 44.000 ljudi u dobi između 14 i 109 godina te identificirali 14 biomarkera povezanih s razinom glukoze i masnoća u krvi, imunitetom te znakovima upale u organizmu, na temelju kojih se može predvidjeti rizik od smrti u idućih deset godina. I to s 80-postotnom preciznošću.

Pritom su uzeli u obzir i druge parametre za koje se zna da utječu na smrtnost, kao što su indeks tjelesne mase, pušenje i ovisnost o alkoholu, postojanje kardiovaskularnih bolesti ili nekih vrsta raka.

Prateći ispitanike tijekom dvije do 16 godina nakon analiza, pokazalo se da su predviđanja o riziku od smrti točna u oko 83 posto slučajeva.

Ipak, autori studije kažu kako se ti rezultati ne mogu koristiti za predviđanje tog rizika bez dodatnih istraživanja, no može li to donijeti revoluciju u prevenciji?

– Kad je riječ o prevenciji, danas imamo dobro postavljen sustav sistematskih pregleda. Djeca prije škole prolaze takav pregled, obavezan je pri zapošljavanju, a većina tvrtki radnike šalje na sistematski svake dvije godine, što je dovoljno da se prepoznaju problemi na koje treba reagirati – kaže prim. dr. sc. Irena Jukić, specijalist transfuziologije i ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Dodaje kako je važno slušati svoj organizam i otići liječniku ako osjetimo probleme.

– No ne bih preporučila vađenje krvi tek toliko, da se utvrde određeni biomarkeri. Također, vrlo je važno da takve pretrage provodi liječnik koji zna što i zašto analizira te s čim će usporediti rezultate, kao i liječnik koji ima ukupnu sliku pacijenta, uključivo i podatke o tjelesnoj masi, pušenju, sklonosti alkoholu, lijekovima koje čovjek pije, kao i nasljednim bolestima u obitelji i životnim navikama. Mi medicinari ne liječimo nalaz, nego pacijenta, pa samo rezultati krvnog testa nisu dovoljni kako bi se procijenilo stanje i dalo prave preporuke – pojašnjava ravnateljica prenosi 24sata.hr

Naravno, krvna slika je važna kako bi se utvrdilo što se u organizmu događa, no preventivne pretrage nemaju smisla.

– Neke parametre može poremetiti obična upala, koja se brzo i uspješno može riješiti lijekovima, pa ne možemo reći da taj nalaz može upućivati na rizik od smrtnosti – pojašnjava. S druge strane, za to postoje i važniji testovi, kao testiranje gena – dodaje.

Dakle, ako ne osjećate neke tegobe, dovoljno je “odraditi” redovite sistematske preglede svakih nekoliko godina. No kako se počnu javljati određeni problemi, osnovne pretrage, kao i one koje se odnose na specifičan problem – primjerice testove za jetru, bubrege ili šećer u krvi – obavite barem svake dvije godine.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> NEĆETE VJEROVATI TKO DOLAZI PJEVATI U HRVATSKU: Poslušajte kako prijeti Tuđmanu u pjesmi
>>> ZAŠTO NE PIŠETE ŠTO SU MENI UČINIILI U KAFIĆU? Došao je ovim kombijem i slučajno uletio na ‘četnički dernek’. Evo kako je prošao…
>>> Turisti vikali na ženu jer je na majici imala šahovnicu s prvim bijelim poljem, pa se čudili što je zaposlenik HAC-a stao u njenu zaštitu
>>> Kuščević tvrdi: To na slici nije Pavelić, već moj djed ili pradjed
Komentari

Komentari