Subota, 11 srpnja, 2020

8 Iznenađujućih zdravstvenih koristi čaja od koprive

Unatoč svom odbojnom nazivu, smatra se da ubodna kopriva – cvjetnica – ima zdravstvene koristi (i neke rizike).

Možda ste vidjeli lišće koprive na tržištu. Ako ste preskočili tu težinu, tko bi vas mogao kriviti? Čaj od koprive možda vam se ne čini kao najukusnija šalica za zagrijavanje ruku tijekom hladnog dana, ali ovaj prilično neobičan napitak ima neke potencijalne zdravstvene koristi (i potencijalne rizike). Obično se pravi od lišća i stabljika biljke koprive (latinski naziv: Urtica dioica), ovaj se čaj koristi kao prirodni lijek za niz bolesti.

Kopriva se može uzimati oralno radi poboljšanja simptoma povezanih s povećanom prostatom, uključujući učestalo, bolno, noćno mokrenje ili poteškoće s mokrenjem. Također može pomoći u smanjenju simptoma peludne groznice, poput začepljenja nosa i suza u očima, a može biti učinkovit i u snižavanju šećera u krvi i ublažavanju bolova od osteoartritisa.

Sve podvrste koprive prekrivene su lišćem i stabljikama sitnim, šupljim dlačicama nalik na čekinje koje u dodiru s kožom oslobađaju histamin i druge kemikalije koje uzrokuju sagorijevanje i peckanje. Ali, namočenje ili kuhanje stabljika i lišća čini kemikalije za proizvodnju histamina inertnima. Osim čaja, lišće biljke koristi se i kao sastojak za kuhanje. Pokušajte blanširati lišće koprive, a zatim ih koristite kao špinat, blitvu ili peršin.

Važno je zapamtiti da kopriva može komunicirati s nekoliko lijekova bez recepta i na recept. Kopriva može sniziti šećer u krvi, a ako se koristi s lijekovima protiv dijabetesa, može dovesti do niskog šećera u krvi. Također može sniziti krvni tlak, pa uzimanje lijekova za krvni tlak s koprivom također može uzrokovati da vam krvni tlak padne previše.
To nije sve: kopriva može uzrokovati pospanost, pa je treba izbjegavati uzimanjem sedativnih lijekova poput tableta za spavanje i lijekova protiv tjeskobe.

Koprive također treba izbjegavati ako uzimate varfarin (Coumadin) jer on može promijeniti učinak lijeka. Ako je lijek litij, uzimanje koprive može utjecati na to koliko litija ostaje u tijelu. (Warfarin je razrjeđivač krvi, a litij je lijek koji se često koristi za liječenje bipolarnog poremećaja.)

Zaključak: Prije upotrebe koprive ili bilo kojeg drugog novog dodatka ili prirodnog lijeka, obratite se svom liječniku. Evo nekoliko osnovnih pitanja koja biste trebali postaviti sebi prije nego što počnete uzimati svoj novi lijek.
Ispod suza nekoliko mogućih prednosti čaja od koprive.

Smiruje alergije

U svom prirodnom stanju biljka koprive izaziva alergijsku reakciju kada joj sitne dlake dodiruju kožu. Međutim, kada se priprema kao čaj, kopriva zapravo može pomoći u ublažavanju alergija. Studija objavljena 2017. godine pokazuje da kopriva može pomoći ublažavanju simptoma peludne groznice. Evo i drugih prirodnih lijekova koji vam mogu olakšati simptome alergije bez oslanjanja na lijekove, tako da možete izbjeći njuškanje i kihanje tijekom cijele sezone.

LJEKOVI BOJU U MUŠKAMA I PRIKLJUČKIMA

Zbog svojih prirodnih protuupalnih i analgetskih svojstava (i protiv bolova), kopriva se stoljećima koristi za liječenje upaljenih, ukočenih mišića i zglobova. Kopriva može pomoći ublažavanju simptoma osteoartritisa i bolova u zglobovima, obično u slučaju ruku, koljena, kukova i kralježnice. Protuupalna dijeta također može smanjiti bol i kontrolirati upalu.

Jačanje kostiju

Čaj od koprive donosi kalcij, magnezij i željezo za učvršćivanje kostiju. Biljka sadrži i vitamine D i K, koji pomažu kostima da koriste kalcij za zaštitu gustoće kostiju. Magnezij se skladišti u kostima, podupire čvrstoću kostiju i pomaže u apsorpciji kalcija. Nizak magnezij povezan je s osteoporozom, kroničnim stanjem slabih i lomljivih kostiju. Manjak željeza povezan je i s gubitkom kostiju.

JAKO ZDRAVLJE SRCE

Kopriva sadrži vitamine i minerale koji se smatraju zaštitnicima srca. Biljka je izvor vitamina A i C, beta karotena i drugih karotenoida. Zbog visokog sadržaja vitamina C i željeza, koji pomažu tijelu da pojača proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, može pomoći u sprječavanju anemije. Kopriva također sadrži flavonoide kvercetin i kaempferol, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Izvor željeza i kalija, čaj od ove svježe, lisnate biljke može vam pomoći opustiti krvne žile i pomoći zdravoj cirkulaciji.

Smiruje iritacije na koži

Zahvaljujući biljnim antihistaminicima, protuupalnim, antimikrobnim i olakšavajućim sposobnostima, kopriva ima dugu povijest korištenja za liječenje iritacija na koži poput ekcema i akni. Čini se da smanjuje crvenilo i otekline, umiruje svrbež i ubrzava zacjeljivanje. Kako biste iskoristili ove prednosti čišćenja kože, možete piti čaj – ili ga možete ostaviti da se ohladi i nanesite tekućinu izravno na kožu. Međutim, postoje izvješća o kožnim alergijskim reakcijama na koprivu, pa prvo koristite samo na malom dijelu kože kako biste bili sigurni da nemate nikakvu osjetljivost na koži.

POVEĆAVA BIJELU, MAKRANI KANAL I PROSTATE ZDRAVLJE

Kao diuretik, kopriva može pospješiti zdravo mokrenje. Biljka koprive koristi se kao prirodni lijek za infekcije mokraćnih putova i za prevenciju bubrežnih kamenaca. Studija na životinjama pokazuje da smanjuje stvaranje kristala kalcijevog oksalata u bubrezima, koji doprinose stvaranju najčešćih vrsta bubrežnih kamenaca. Međutim, nalazi u studijama na životinjama ne mogu se izravno prenijeti na ljude.

Pod nadzorom liječnika, ekstrakti ove biljke koriste se za liječenje urinarnih simptoma povećane prostate, uključujući česte potrebe za mokrenjem i poteškoće u pražnjenju mjehura.

JAČANJE IMUNOLOŠKE FUNKCIJE

Biljka koprive sadrži nekoliko spojeva za jačanje imunološkog sustava, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamine A i C. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti imunološkog sustava
stanice oštećenja koja mogu narušiti imunološki rad. Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive jača imunološki odgovor, stimulirajući aktivnost imunoloških stanica. Znanstvenici su otkrili da biljka stimulira T-stanice imunološkog sustava, koje pomažu u borbi protiv infekcija i drugih patogena koji uzrokuju bolesti u tijelu.

REGULIRA ZAVARIVANJE

Prekomjerna upala može ometati zdravu probavu i potaknuti rast štetnih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Redovito konzumiranje čaja od koprive, sa svojim protuupalnim učincima, može pomoći u regulaciji probave, istovremeno smanjujući zatvor, proljev i uznemiri želudac. Čuvanje crijeva opskrbljeno pravilnom ravnotežom bakterija i drugih mikroba – zajednički poznatih kao mikrobiom crijeva – također pruža zaštitu protiv mnogo šireg spektra bolesti.

Autor: B. D./Logicno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> LAŽU NAS!? Zaraženo stotine i stotine Hrvata – nije ih samo 13?! Sad je jasno u čemu je stvar…
>>> VELIKI USPJEH RUŽE TOMAŠIĆ: Izborila 15 mil. € za hrvatske poljoprivrednike
>>> Misterij: Što to Turska radi da nema niti jedan slučaj korone?!
>>> AKO SE ZATVORE GRANICE, HRVATI ĆE OSTATI GLADNI! ‘Zbog uvozne mafije nemamo domaću proizvodnju!’
Komentari

Komentari