Utorak, 22 rujna, 2020

16 vrsta hrane koji su prirodni čistači vaše jetre

Na žalost, ljudi danas žive u vrlo nezdravom svijetu. Jedemo puno prerađene hrane koja je pretrpana solju i šećerom. Problemi oko pretilosti posvuda su i puno ljudi svakodnevno konzumira alkohol. Sve to vašoj jetri daje puno problema i otežava njezin rad. Vrlo je važno da vaša jetra bude zdrava jer to znači i zdravije tijelo, a ovo su neki prirodni sastojci koji vam pomažu pri detoksikaciji jetre.

Iako hrana za koju se tvrdi da „pročišćuje jetru“ izaziva puno kontroverze zbog manjka provedenih istraživanja, ona i dalje može pomoći u održavanju zdrave jetre.

Međutim, postoji hrana koja može pomoći s bolestima jetre. Općenito, treba izbjegavati masnu hranu i alkohol kako bi se smanjila opasnost od bolesti jetre. U međuvremenu, valja jesti sljedeću hranu kako bi se održala zdrava jetra.

1. Češnjak

Holistički nutricionist Hermeet Suri rekao je za Huffington Post kako češnjak aktivira enzime u jetri koji ju održavaju zdravom i uravnoteženom. Čak i mala količina češnjaka čisti jetru jer sadržava visok udio alicina i selenija, koji su prirodni čistači jetre.

Češnjak isto tako sadrži vitamin B 6 koji djeluje protuupalno, a aminokiseline opuštaju stanice krvi.

2. Grejp

Ovo gorko voće sadrži vitamin C, kalij i vlakna. Prema istraživanju objavljenom u Carcinogenesis sok grejpa može pomoći protiv oštećenja jetre. Grejp sadrži i glutation koji pomaže jetri u proizvodnji važnih proteina i kemikalija. On isto tako pomaže pri popravljanju tkiva i izgradnji snažnog imunosnog sustava.

Samo jedna čaša svježe iscijeđenog grejpa pomaže stvaranju enzima koji će detoksicirati jetri. Oni se rješavanju karcinogenih tvari i drugih toksina.

3. Lisnato zeleno povrće

Prema dr. Franku Lippmanu, koji je napisao članak o najboljoj hrani za zdravlje jetre, lisnato povrće poput špinata, kelja i rikole sadrži klorofil i pomaže pri uklanjanju teških metala, pesticida i štetnih kemikalija iz organizma.

Ako želite očistiti jetru, ovo je jedan od učinkovitijih načina. Najbolja stvar oko ovog povrća je što se može pripremiti na raznorazne načine – može ih se jesti sirove u salati, kuhane ili smljevene.

4. Avokado

Svi znaju da je avokado superhrana. Puno je načina kojima pomaže tijelu i može ga se konzumirati na razne načine. Avokado sadrži kemikalije koje su odlične za jetru i koje smanjuju oštećenje jetre.

Avokado je hrana koja je bogata nutrijentima i pomaže tijelu u sintezi glutationa, objašnjava nutricionist Suri. On je isto tako bogat vitaminom C i E. Oni skupa djeluju kao antioksidanti i stanice jetre čuvaju zdravima.

5. Orašasti plodovi

Studije pokazuju kako orašasti plodovi imaju „terapeutski potencijal“ za liječenje bolesti jetre. Imaju visok udio masnoće, vitamina E i korisnih biljnih spojeva. Dijeta koja uključuje orašaste plodove poboljšava enzimski rad jetre.

Oni pomažu normalnom radu jetre koja čisti organizam jer sadrže nezasićene masti koje su zdrave. Pomažu sprječavanju nakupljanja masnoće u jetri i pomažu u razvoju snažnih membrana stanica jetre.

6. Kurkuma

Ovaj začin je jako dobar za jetru. Poznat je zbog snažnih protuupalnih učinaka i kao antioksidant. Pomaže čišćenju jetre tako što pojačava detoksikaciju i osnažuje enzime koji tijelo čiste od kancerogenih elemenata. Istraživanja pokazuju i da ekstrakt kurkume pomaže jetri i njezinoj sposobnosti detoksikacije.

Kurkuma pomaže pri probavljanju i osnažuje probavni trakt. Pomaže i protiv alkohola i toksina koji oštećuju jetru.

7. Limun

Limun je prepun vitamina C koji tijelu pomaže u rješavanju štetnih spojeva. Te štetne materijale limun pretvara u supstance koje može apsorbirati voda. Istraživanja pokazuju i da sok limuna pozitivno utječe na štetu na jetri uzrokovanu alkoholom kod miševa.

Konzumacija svježe iscijeđenog soka od limuna u jutro stimulira rad jetre.

8. Zeleni čaj

Istraživanje objavljeno u Nutrition and Cancer pokazuje da konzumacija zelenog čaja preventivno utječe na rak jetre. Jetra voli zeleni čaj jer je prepun antioksidanta katehina. Ta supstanca pomaže u normalnom funkcioniranju jetre.

Zeleni čaj općenito djeluje pozitivno na zdravlje. Ako se želite prebaciti na zeleni čaj pazite da se držite baš čaja, jer istraživanja pokazuju da ekstrakt može djelovati negativno na jetru.

9. Bobice

Prema jednom istraživanju bobice, pogotovo borovnice i ribiz, sadrže snažne antioksidante koji pokazuju „antikancerogene i protuupalne biološke aktivnosti.“

10. Jabuke

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Iowi je pokazalo da su miševi koji su dobili dozu ursolične kiseline, koja se nalazi u kori jabuke, imali veću otpornost na bolesti jetre povezane s pretilošću, iako su jeli i više od ostalih miševa u eksperimentu.

11. Cjelovito žitarice

Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju visok udio cjelovitih žitarica u prehrani „imaju manji rizik od komorbidnosti koja se povezuje s bolestima jetre povezanih s masnoćom“.

12. Brokula i cvjetača

Povrće poput brokule, cvjetače i prokulica štiti jetru od oštećenja i povećava količinu detoksikacijskih enzima u jetri.

13. Cikla

Prema istraživanju provedenom u časopisu Nutrients, sok cikle smanjuje nastanak štete na jetri i djeluje protuupalno, a isto tako povećava i razinu detoksikacijskih enzima.

14. Kava

Redovno ispijanje kave može „smanjiti rizik od nastanka bolesti jetra i upalu zbog ne-alkoholnog stetohepatitisa“. Drugo pak istraživanje pokazuje kako ispijanje kave uzrokuje „smanjenje rizik od ciroze jetre i hepatocelularnog raka.“

15. Masna riba

Omega-3 masne kiseline u ribljem ulju „smanjuju nakupljanje lipida i enzima jetre, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i imaju protuupalno djelovanje“.

16. Voda

Vrlo je važno ostati hidriranim kako bi tijelo pravilno funkcioniralo, a konzumacija dovoljne količine vode značajno pomaže i jetri. Ono pomaže prorjeđivanju krvi, održavanju zdrave težine i pomaže pri probavi. Svi ovi faktori vašoj jetri daju manje posla i tako joj pomažu u uspješnom radu.

Izvor: novi zivot.net

Komentari

Komentari