Foto: Shutterstock

Stručnjak otkrio 5 trikova za savršeno meso s roštilja: Broj 1 bi vas mogao iznenaditi

Podijeli

Poznati roštilj majstor savjetuje da meso ostavite da odstoji prije rezanja i posluživanja

Matt Horn, roštilj majstor i vlasnik restorana “Horn Barbecue” u kalifornijskom gradu Oaklandu, odrastao je okružen ljudima koji su obožavali roštiljanje. Od njih je naučio važne trikove, ali i što izbjegavati te ih je podijelio s ostalima, piše Insider.

Naveo je pet pogrešaka pri roštiljanju na koje biste trebali obratiti pozornost.

1. Ne perite meso

“Ne samo što pranje mesa daje priliku bakterijama da se rašire po kuhinji, već i ubija proteina, što će razrijediti prirodne okuse”, ističe Horn.

Umjesto toga, savjetuje da meso obrišete papirnatim ručnikom prije začinjavanja kako biste uklonili neželjenu vlagu iz ambalaže.

2. Izbjegavajte stavljanje previše začina

“Jedan od ključnih elemenata roštiljanja je mogućnost postizanja dimljenog okusa. Pretjerano začinjavanje odrezaka, piletine ili burgera može ‘ubiti’ tu karakteristiku”, smatra Horn.

Dodao je kako druge arome oduzimaju okus koji hrana s roštilja dobije prirodno. On obično od začina koristi sol i papar, a ponekad i malo granuliranog češnjaka i luka samo kako bi pojačao okus, prenosi Magazin.Hr

No, ono što jamči dobar okus je tzv. “Maillardova reakcija”, odnosno reakcija između šećera i aminokiselina u proteinima. Kako biste to postigli, Horn savjetuje da pustite masnoću mesa da dođe u kontakt s izvorom topline.

3. Čekajte da se ugljen dovoljno zagrije

Horn tvrdi kako bi se ugljen trebao toliko zagrijati da bi trebao poprimiti bijelu boju. U suprotnom, meso će poprimiti okus ugljena umjesto onog dimljenog.

4. Ne stavljajte previše mesa i ne prevrćite ga prerano

Horn savjetuje da Maillardovu reakciju postignete tako što ćete svakom komadu mesa dati svoj prostor u kojem se ne treba boriti za izvor topline roštilja. Predlaže i da meso ne prevrćete prije nego što postane tamno i pougljeno.

5. Mesu dajte vremena za odmor

Na kraju, najvažnije je da gotovo meso odstoji i da mu date vremena da ponovno upije vlagu. Horn tvrdi da će to spriječiti isušivanje proteina jer se u suprotnom sokovi prelijevaju po dasci za rezanje, umjesto da se prirodno šire po mesu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> U zatvoru je završio s 15, a sada je izašao s – 83 godine: ‘Kao da sam se ponovno rodio…’
>>> Da, vrijedi i u Hrvatskoj: Niste znali? Čudno pravilo za vozače iznenadilo je mnoge
>>> ‘Zdravko Mamić platit će 52 milijuna kuna u hrvatski proračun. On je sam izrazio tu želju‘
>>> Malo sunca pa pljuskovi i pijavice: Vakula otkrio kada će doći kraj nestabilnom vremenu
>>> ŠTO SE DOGAĐA? Zašto ljudi odustaju od druge doze cjepiva?
Komentari

Najnovije