Srijeda, 12 kolovoza, 2020

ŠTO JOJ JE UČINIO NEDOSTATAK SNA: Namjerno je spavala dva sata manje, a ovo su posljedice

Britanka Sarah Chalmers (46) je na svojoj koži, kao majka troje djece, osjetila što nedostatak sna može činiti našem organizmu.

Uz troje djece, ova je žena, kako je rekla, “preživljavala” s minimalno sna. Tek sada, kada dvoje djece ima devet i sedam godina, ima priliku “priuštiti si” osam sati noćnog sna.

Bila je sudionica jednog istraživanja koje je provodila londonska Škola spavanja, a čiji su rezultati pokazali da gotovo trećina Britanaca spava samo oko 6 ili čak i manje sati.

Pokazalo se da postoji veza između nedostatka sna i reducirane mentalne i fizičke sposobnosti.

Ovi rezultati potvrdili su i prijašnja istraživanja koja su pokazala da nedostatak sna smanjuje za čak 60 posto sposobnost rješavanja problema, a 40 posto smanjuje mogućnost pamćenja. Znanstvenici u Norveškoj otkrili su poveznicu između nedostatka sna i niske tolerancije na bol.

Ipak, nisu to jedini zdravstveni problemi na koje nedostatak sna ima negativni utjecaj.

Izraz “beauty sleep” nije nastao bez razloga, tvrdi Guy Meadows, utemeljitelj Škole spavanja.

Postoji dugoročna poveznica između sna i mladolikog izgleda i san je jedan od glavnih “boraca” u borbi protiv preranog starenja, dodaje.

“Kada ne spavate dovoljno, u vašem se tijelu podiže razina kortizola koji “razbija” kolagen koji našu kožu čini glatkom i elastičnom.

Sarah Chalmers ostala je šokirana svojim izgledom tijekom istraživanja u kojem je zbog nedostatka sna uvidjela da su se njezine bore u kratkom vremenu još podebljale, a i crvenilo kože povećalo se za 50 posto.

Stručnjaci su je upozorili da, ako nastavi i dalje spavati samo 6 sati tijekom noći, može lako doći i do pucanja kapilara i daljnjeg pogoršanja izgleda uz napomenu: Ako jednu noć skratite san, nemojte misliti da ga sutrašnjim dužim spavanjem  možete nadoknaditi.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠOK NAKON KARNEVALSKE ZABAVE U NJEMAČKOJ: Otišla u stan s nepoznatim muškarcem, izgubila svijest, kad se probudila morala liječniku
>>> KOLIKO IRONIJE U SAMO DVIJE REČENICE: Ovako je Jadranka Kosor komentirala izjavu Milorada Pupovca!
>>> (VIDEO) DIJELITE DALJE, EVO VAM DOKAZA! Za Dom Spremni koristili su Tigrovi i Gromovi
>>> Zbog komentara na društvenoj mreži završio u pritvoru, prijeti mu i do pet godina zatvora
Komentari

Komentari