Pexels

Roditelji mogu odahnuti: Svađe između braće i sestara donose brojne prednosti

Podijeli

Roditelji koji su umorni od moljenja neposlušne djece da se lijepo igraju zajedno, napokon mogu odahnuti. Prema novim istraživanjima, rivalstvo braće i sestara može potaknuti mentalni i emocionalni razvoj, povećati zrelost i poboljšati socijalne vještine.

Roditelji ne trebaju brinuti čak i ako se nesuglasice pogoršavaju kako djeca postaju starija – sve dok oni također povećavaju svoju verbalnu sofisticiranost i, nakon što se potroši sav vitriol i proliju suze, nauče rješavati svoje razlike bez da se jedno dijete podređuje drugom.

“Što su braća i sestre borbeniji, što se više svađaju i što starije dijete mlađeg spušta, to više uče složene lekcije o komunikaciji i suptilnostima jezika”, rekla je dr. Claire Hughes za Guardian.

Na temelju petogodišnjeg istraživačkog projekta o braći i sestrama, studija Centra za obiteljska istraživanja Sveučilišta u Cambridgeu istraživala je kognitivni i socijalni razvoj djece u dobi od dvije do šest godina.

“Što se djeca više međusobno uzrujavaju, to više uče o regulaciji svojih osjećaja i o tome kako mogu utjecati na emocije drugih”, dodao je Hughes.

“Naravno, ako rivalstvo braće i sestara izmakne kontroli, to može biti vrlo negativno. Ustrajno nasilje snažan je prediktor da će agresivno dijete maltretirati svoje vršnjake”, zaključio je Hughes.

Judy Dunn, profesorica razvojne psihologije na Institutu za psihijatriju, rekla je da, iako se “možda neće osjećati tako, suparništvo braće i sestara može biti konstruktivno, pripremajući ih za važne veze kad postanu stariji”.

Neki stručnjaci smatraju da roditelji ne bi trebali pokušavati ugušiti rivalstvo svoje djece.

“To je prirodni dio odnosa braće i sestara i ima svoje dobre strane: može ih motivirati da odaberu različite niše u kojima će se istaknuti”, rekla je dr. Tina Kretschmer.

No Dorothy Rowe, psihologinja i autorica knjige “Moj najdraži neprijatelj, moj opasni prijatelj: Stvaranje i razbijanje bratske i sestrinske veze”, vjeruje da bi roditelji trebali intervenirati u nesuglasicama kako bi pokazali braći i sestrama da postoji bolji način rješavanja nesuglasica. Kaže da bi roditelji trebali izbjegavati zauzimati stranu i ostati mirni.

Komentari

Najnovije