Srijeda, 3 lipnja, 2020

POVRATNIČKA PRIČA: Dok mnogi sele iz Hrvatske, Michael Gregorić iz Njemačke se vraća korijenima u Hrvatsku

U vremenu kad se Hrvati masovno iseljavaju u Njemačku i druge europske zemlje, svaki povratak u domovinu doživljava se kao velika hrabrost i izazov. Jedan je od tih hrabrih Hrvata koji se odlučio na povratak u domovinu je Mihael Gregorić, koji je svoju priču ispričao za Fenix Magazin.

Michael Gregorić je rođen 1983. godine u Singenu. Njegovi roditelji su po odlasku u mirovinu izabrali povratak u rodni čakovečki kraj.

-Roditelji su se vratili prije 10 godina a ja sam ostao raditi i živjeti u Singenu. Često sam u tom razdoblju putovao posjetiti ih u rodni kraj. Moram reći kako smo i prije toga, dok sam bio dijete, redovno išli i po nekoliko puta godišnje u Hrvatsku. Kroz te boravke u rodnom kraju mojih roditelja, sve sam više bio vezan za taj kraj i ljude. Sada kad razmišljam o tim putovanjima i tome koliko sam se svaki put radovao dolasku u Hrvatsku, mislim da je moja odluka o napuštanju Njemačke skroz ispravna, priča nam Michael koji je posve siguran u svoj dobar odabir mjesta gdje će živjeti.

Michaelovi rodititelji su mu i prije mirovine uvijek govorili kako bi voljeli da se jednom svi vrate i žive u domovini. Kroz te priče, te pogotovu sretne dana boravka u Hrvatskoj, Michael je sebe sve češće zamišljao kako živi u toj „voljenoj zemlji“ koju i sam naziva Lijepa naša.

U Singenu je dugo godina radio kao voditelj jedne filijale DM-a (Drogerie Markt). Po dolasku u Hrvatsku će preuzeti jednu podružnicu Kauflanda na varaždinsko-zagrebačkom području.

-Iako sam našao posao i prije nego ću se vratiti, moj odlazak u domovinu nije samo poslovni. Ponuda koju sam dobio samo je ubrzala moj plan da nastavim život u rodnom kraju mojih roditelja, gdje je sve moje, priča nam Michael čiji korijeni dolaze iz mjesta Vularija pored Čakovca.

Iz razgovora s čovjekom koji ide u suprotnom pravcu od mnogih Hrvata, doznajemo kako će mu u Hrvatskoj iz Njemačke najviše nedostojati društvo i nogometne utakmice Croatije Singen. Nedostajat će mu i treninzi i istrčavanje na teren u dresu Croatije. Na to je sve naučio od malena. Kaže kako je od svoje 18. godine igrač Croatije. Njegovi suigrači dodaju kako je već 17 godina jedan od stožernih igrač jedne od najstarijih Croatija u Njemačkoj, onoj iz Singena.

Michael Gregorić je, kaže, igrao na skoro svim pozicijama u momčadi Croatije.

-Od samog početka mi je bila velika želja igrati napadača. Ali to sam najmanje igrao, jer je uvijek trebalo negdje drugdje krpati  rupe u momčadi. Tako sam igrao najviše u obrani, a desetak puta sam silom prilika morao kao vratar braniti vrata Croatije. Moram priznati da sam kao vratar bio zadovoljan svojim nastupima, priča Michael koji je, prema sudu suigrača,  uvijek bio prilično pouzdan i uspješan vratar.

Uz dres Croatije, Michael je više od 6 godina istodobno bio i sportski direktor kluba. U veljači ove godine organizirao je zimske pripreme Crotije Singen u Sv. Martinu na Muri. Tada su svi igrači i uprava Croatije Singen bili jednu večer gosti kod njegovih roditelja. A oni su također bili povezani sa Croatijom Singen. Michaelov otac Slavko Gregorić bio je igrač, trener i predsjednik Croatije Singen a Michaelov djed po majci Anton Vranjković bio jedan od osnivača Croatije Singen.

Za kraj prenesimo poruku igrača, uprave i navijača Croatije kako će im Michael Gregorić jako nedostajati. Ipak, svi u klubu s poštovanjem gledaju njegovu odluku i žele mu uspješan odlazak u Hrvatsku i povratak njegovim korijenima. Također se nadaju kako će Michaelovim putem, kad budu bolje prilike u Hrvatskoj, krenuti i drugi mladi Hrvati jer samo s njima Hrvatska može napredovati u biti uspiješna.

Fenix-magazin/Zvonko Bosnić/ Josip Mijić

Komentari

Komentari