Pexels

Kada je novinarka Jenny Sugar odlučila kavu zamijeniti zelenim čajem, to nije bilo zbog toga da bi smršavila, iako je već čula da joj čaj u tome može pomoći, već da bi ojačala svoj organizam.

Ovo je njezina priča:

– Odlučila sam zamijeniti šalicu kave čajem samo zato kako bih bila sigurna da nisam ovisna o kofeinu. Mala šalica kave ima oko 60 mg kofeina, a šalica čaja samo 25 mg. Pitala sam se bih li se i dalje dobro osjećala kada bih smanjila unos kofeina. Znam da mnogi ljudi, odmah ujutro moraju popiti dvije šalice kave, inače postaju nervozni, mrzovoljni ili iscrpljeni, pa čak i osjećaju vrtoglavice i glavobolje. Samo sam htjela vidjeti jesam li ovisna o svojoj šalici. – piše Jenny, novinarka portala Popsugar.

– Ja sam od onih čudnih ljudi koji počnu piti kavu tek s 40 godina, iako znam da imam samo godinu dana masovnog ispijanja kave iza sebe, još se ne bih nazvala kavopijom. Bilo je jutara i kada je zaboravim popiti, a kada uronim u pisanje treba mi više vremena da završim šalicu. – dodaje ona.

– Preskakanje kave mi nikad nije izgledalo kao velika stvar, ali nisam propuštala ritual grijanja ruku na vruću šalicu jer sam i dalje imala šolju vrućeg čaja da je obuhvatim s obje ruke. Nisam osjećala ni neke bitne nedostatke u okusu jer sam odabrala zeleni čaj, koji ima taj okus sličan kavi. – dodaje Jenny.

– Prošao je cijeli tjedan od ne pijenja kave, a ja sam se i dalje osjećala energično, živahno i budno. Ono što me je najviše iznenadilo je ta čudna, dosadna i uporna glavobolja koju sam osjećala prva tri dana i to po čitavo jutro. Ostatak tjedna me više nije boljela glava. Bila sam iznenađena, ali i uznemirena zbog toga jer tako mala količina kofeina (iz čaja) može okloniti sve neugodne simptome nedostatka kave.

– Druga velika korist koju sam primijetila je imala veze s mojim želucem. Ponekad slabo jedem, postim ili jednostavno ne stignem doručkovati, pa kavu pijem na prazan želudac i to ponekad iritira moj želudac. A otkako sam tjedan dana pila čaj, moj želudac je bio smiren. – piše Jenny.

– Iako ovaj mali eksperiment neće učiniti da zauvijek odustanem od kave, ono što sam iskusila mijenjajući je s čajem me je navelo da je smanjim. Ovog tjedna sam uz kupovinu kave kupila i nove čajeve, pa ću ih piti na smjenu. – zaključuje Jenny.

Izvor: Novizivot

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!