Ponedjeljak, 24 veljače, 2020

Ovih Božićnih blagdana pripremite stollen- tradicionalni njemački biskupski kruh

Biskupski kruh je tradicionalni njemački božićni kolač, poznat još i pod nazivom Stollen -Christstollen, a njegov prepoznatljiv oblik simbolizira malog Isusa u povojima. Jedan od najpoznatijih ‘stollen’ kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu gdje se svake godine u vrijeme Božića održava i Stollenfest.

Tijesto za ‘stollen’ u pravilu se priprema od dizanog tijesta i relativno se dugo može držati svježim. Uobičajeni sastojci su suho i kandirano voće, bademi, orasi, marcipan, mak i svježi sir.

Nakon pečenja često se premazuje tekućom masnoćom, te posipa šećerom u prahu, time se sprječava da se ‘stollen’ osuši ako ćete ga čuvati duže vrijeme.

Sastojci:

1 šalica mlake vode

3 žličice suhog kvasca

½ šalice šećera

4 šalice brašna

1 veliko jaje

2 žumanjka

¾ šalice maslaca sobne temperature

2 žličice ekstrakta vanilije

korica jednog limuna

1 žličica soli

¾ žličice mljevenog kardamoma

¾ žličice muškatnog oraščića

½ žličice mljevenog cimeta

250 g grožđica

85 g kandirane limunove korice, sitno nasjeckane

85 g kandirane narančine korice, sitno nasjeckane

85 g badema, sitno nasjeckanih

1/3 šalice ruma

Glaziranje i dekoracija:

1 prutić maslaca

šećer u prahu

Priprema:

1. Grožđice, kandirano voće i bademe stavite u zdjelu i prelijte rumom. Promiješajte i pustite da se natapa u rumu.

2. U mlakom mlijeku pomiješajte kvasac i 2 žlice šećera i pustite na toplom mjestu 10- 15 minuta.

3. U posudu za miksanje stavite brašno, ostatak šećera, jaje, žumanjke, maslac, ekstrakt vanilije, koricu limuna, sol, kardamom, muškatni oraščić i cimet i miksajte s nastavkom za tijesto. Dodajte kvasac s mlijekom i žlicom promiješajte da se sastojci sjedine. Zamijesite tijesto i napravite kuglu te ju pošpricajte s malo ulja, a zatim prekrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.

4. Premijesite i dodajte natopljeno voće (izlijte višak ruma). Služeći se nastavkom za tijesto, umijesite voće i po potrebi dodajte još malo brašna.

5. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljajte tijesto na veličinu 20*15 cm. Stanjite ga u sredini, neka vam rubovi budu deblji. Zatim ga presavijte kao knjigu i malo suzite rukom kako bi dobili njegov karakteristični oblik. Prebacite na pladanj za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom, tijesto prekrijte plastičnom vrećicom i pustite da se diže narednih 40- 60 minuta. Pecite na 200º C 60 minuta.

6. Još vruć stollen premažite otopljenim maslacom i obilno pospite šećerom u prahu.

Komentari

Komentari