Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Od izdanaka smreke i bora lako je pripremiti sirup protiv kašlja 

Mladi izdanci bora, smreke, jele i ariša imaju ljekovito djelovanje i mogu se piti kao čaj. Od njih se priprema čaj tako da se manja količina prelije vrućom vodom i ostavi 5-10 minuta

Svjetlozeleni izdanci crnogoričnih stabala idealno je brati u ovo doba godine. Najčešće se pripremaju kao sirup protiv kašlja, za koji mogu poslužiti izdanci bilo koje od ovih crnogoričnih stabalca. Izbjegavati treba jedino izdanke tise (Taxus baccata) koje su vrlo otrovne. No ovo je stablo lako prepoznati ne samo po crvenim bobicama, nego i grmolikom obliku te mekšim iglicama.

Mladi izdanci bora, smreke, jele i ariša imaju ljekovito djelovanje i mogu se piti kao čaj. Od njih se priprema čaj tako da se manja količina prelije vrućom, ne ključalom vodom, i ostavi da odstoji 5-10 minuta, prenosi 24sata

Ovaj čaj pije se topao, zaslađen medom, protiv kašlja, gripe i prehlade. Katkad se primjenjuje i kod upale mjehura te za čišćenje krvi. Zbog visokog sadržaja vitamina C koristan je i kod proljetnog umora.

Sirup protiv kašlja

Naberite kilogram mladih izdanaka jele, smreke ili bora. U staklenku slažite red iglica i red šećera dok ne napunite do dvije trećine, završavajući sa šećerom. Poklopite i ostavite na osunčanom mjestu 21 dan. Procijedite i spremite u bocu.

Med protiv kašlja

Priprema se na sličan način kao i sirup sa šećerom – slaže se sloj iglica i sloj meda, ostavi da odstoji 21 dan i procijedi. Kod bolesti dišnih puteva uzima se tri puta na dan po jedna žličica, a djeca uzimaju dvostruko manju dozu.

Vitaminski napitak

Stavite 100 g iglica jele, bora ili smreke u šalicu kipuće vode, kuhajte 3 minute (da se ukloni smolasti sloj), izvadite i sitno nasjeckajte. Stavite u posudu s 300 ml hladne vode, pustite da odstoji 2 sata uz povremeno miješanje i procijedite kroz krpu ili gazu. Po želji zasladite. Ovaj napitak možete čuvati 1-2 dana u dobro poklopljenoj, tamnoj posudi.

Smrekova sol

Zajedno sameljite 1/2 šalice grube soli sa 1/2 šalice krupno nasjeckanih vršaka smreke. Osušite na sobnoj temperaturi u nepokrivenom limu za kolače uz miješanje nekoliko puta na dan.  Kad se osuši, još jednom sameljite da razbijete grudice. Čuvajte u zatvorenoj posudi i rabite kao začinsku sol.

Komentari

Komentari