Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Predstavljena monografija “Fra Serafin Trsatski”

Knjige o dugogodišnjem gvardijanu Svetišta majke Božje Trsatske fra Serafinu Sabolu „Fra Serafin Trsatski“ autora Mirjane Grce i Ivice Tomića predstavljena je u četvrtak u Auli pape Ivan Pavla ll u Trsatskom svetištu, a predstavljanju je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Autori su se zahvalili svim suradnicima koji su pridonijeli stvaranju monografije, ističući  da je Serafin bio jedinstven, dobar, skorman i vrijedan čovjek.

Monografija je posvećena životu i radu čuvenog franjevca, svećenika i upravitelja Trsatskog svetišta, koji je preminuo 21. siječnja ove godine u 71. godini života i u 30. godini svećeničkoga i redovničkoga služenja na Trsatu. Prema Serafinovoj želji, knjiga je predstavljena na dan kada je 2003.  sv. papa Ivan Pavao ll kao hodočasnik pohodio Svetište Majke Božje na Trsatu.

Uz predsjednicu Republike, predstavljanju knjige nazočili su članovi njegove obitelji, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i mnogobrojni drugi Serafinovi prijatelji.

Predsjednica Grabar Kitarović kazala je da je predstavljanje knjige tužan događaj ali i veseo jer se okupljeni vesele njegovu životu i postignućima.

Pružao je utjehu svima i vjerujem da nas sada gleda te da mu je žao što ne može biti s nama, veseliti se što smo se okupili, kazala je.  Prisjećajući se susreta sa Serafinom, predsjednica je rekla kako nikada neće zaboravit riječi koje joj je uputio – „da nikada ne misli da ju Bog kažnjava, da Bog voli ljude, da nas Bog voli“ .  Zahvalila mu se na svemu što je učinio za zajednicu i za Trsat.

Mons. Ivan Devčić prisjetio se trenutaka u kojima se Serafin, kao organizator papina posjeta Rijeci, radovao tom susretu, spomenuvši i da se on nikada nije mirio s podjelama, nego je uspostavljao veze i prijateljstva.  Župan Komadina kazao je  da je bio veliki čovjek, uvijek spreman pomoći, a gradonačelnik Obersnel da je uvijek bio pun energije i vjeran Bogu.  Fra Emanuel Hoško, Serafinov dugogodišnji prijatelj i suradnik, prisjetio se nekoliko crtica iz Serafinova života, rekavši je da on zavrjeđuje naziv Trsatski, posebice zbog onoga što je na Trsatu i za svetište činio.

Gvardijan Trsatskoga svetišta fra Antun Jesenović podsjetio je kako bio poletan i  za svakoga imao lijepu riječ, da je volio ljude i nije ih ni po čemu svrstavao.

Fra Serafin umro je u  riječkom hospiciju u  54. godini redovništva i 45. svećeništva. Rođen je 1946. u Ivanovcu kod Čakovca, a Primorje je smatrao svojim domom. Pastoralno djelovanje započeo je kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj, a 1972. je zaređen za svećenika.

Od 1990. pa do kraja životnog vijeka služio je na Trsatu. Radio je na uređenju Svetišta, pripremao je pohode sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Fra Serafin je zaslužan što je na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”, kao i za izgradnju trsatskog pastoralnog centra Aula pape Ivana Pavla II.. Dobitnik više nagrada i priznanja, među ostalima Nagrade grada Rijeke i Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo.

Hina/FaH

Komentari

Komentari