Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Pozvali hrvatske institucije da zaštite Bokeljsku mornaricu

Most nezavisnih lista u petak je upozorio kako je crnogorska Vlada odlučila samostalno, bez Hrvatske, za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine nominirati Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, zbog čega su pozvali hrvatske institucije da zajedno s Crnom Gorom zaštite to kulturno dobro.

“Prijeti opasnost da Bokeljska mornarica na popis bude uvrštena pod vidom deautorizacije i dehumanizacije. Autorstvo Bokeljske mornarice je u nadležnosti hrvatskog naroda i ako je Crna Gora samostalno nominira i time zataji hrvatski identitet, mi smo izvršili atak na kulturu”, poručio je mostovac Marko Vučetić na konferenciji za novinare u Saboru.

Bokeljske mornarice, istaknuo je, nema bez hrvatskog naroda. “Pozivam hrvatske institucije da mornaricu zajedno s Crnom Gorom zaštite kao kulturno dobro. Jedino tako može biti dio svjetske kulture i baštine”, naglasio je Vučetić.

Članovi Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice upozorili su da je došao prijelomni trenutak obrane tradicijskih obilježja bokeljskih Hrvata, i to Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna od “započetog kulturocida kojim se to prenosi u riznicu crnogorskog nacionalnog blaga”.

“U Hrvatskoj postoji oko 10 tisuća Bokeljskih Hrvata i okupljeni su oko Bratovštine. Riječ je o tradiciji koja u Hrvatskoj traje 150 godina. Problem je u tome što Crna Gora najavljuje samostalnu nominaciju Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine i isključuje sadržaj tog dobra na način da se pojedine dijelove prebrisalo”, objasnio je član Bratovštine Tomislav Brguljan.

Vladimir Pasković, takođet član Bratovštine, poručio je kako je Boka dio naše duše, izvor duhovnosti i identiteta, sadašnjost koja bez slavne prošlosti nema smisla. “Ona je naša hrvatska Troja, podarila nam je tisućljeće naše kulture i nasljeđa”, istaknuo je.

Tomislav Žagar rekao je kako će kao član parlamentarnog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i kao saborski zastupnik dati sve od sebe kako bi se ova problematika riješila. Hina

Komentari

Komentari