(VIDEO) Na današnji dan rođen veliki glazbenik i obraćenik Johnny Cash

Proučavao je Bibliju, a čak je osobno napravio i glasovnu snimku cijelog Novog Zavjeta, koja traje preko 19 sati. Napisao je i kršćanski roman “Čovjek u bijelom”, o životu sv. Pavla, koji je postao bestseler.

Jedan od najvećih i najpopularnih glazbenika Amerike je tijekom veličanstvene 55-godišnje karijere prodao je više od 90 milijuna albuma i zauzeo “dominantnu poziciju u povijesti glazbe”.

Proučavao je Bibliju, a čak je osobno napravio i glasovnu snimku cijelog Novog Zavjeta, koja traje preko 19 sati. Napisao je i kršćanski roman “Čovjek u bijelom”, o životu sv. Pavla, koji je postao bestseler.

Na današnji dan 1932. rođen je slavni američki glazbenik Johnny Cash, u malom gradiću Kingslandu u saveznoj državi Arkansas na američkom jugu. Po ocu je bio škotskog porijekla. Daleki preci bili su mu čak škotski kraljevi (vukao je porijeklo od kralja Malcolma I. od Škotske).

Mnogi ga glazbeni znalci i kritičari smatraju jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika dvadesetog stoljeća. Cash je bio poznat po svom dubokom, jedinstvenom bas-baritonu, tutnjavi svog pratećeg sastava The Tennessee Three, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak “Čovjek u crnom”.

Većina Cashove glazbe, posebno one iz kasnijega razdoblja njegove karijere, zazivala je teme tuge, moralne patnje i iskupljenja. Najpoznatiji je po pjesmama “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Get Rhythm” i “Man in Black”. Snimao je i pjesme humorističnoga sadržaja, poput “One Piece of a Time” i “A Boy Named Sue”, te pjesme o željeznici, primjerice “Rock Island Line”. Snimio je i duet sa svojom drugom suprugom June Carter nazvan “Jackson”.

Cash je osvojio mnoštvo Grammyja za country glazbu te drugih nagrada, u kategorijama od vokalnih i recitativnih izvedbi do bilješki s albuma i videospotova. U karijeri dugoj gotovo pet desetljeća, Cash je mnogim ljudima diljem svijeta bio utjelovljenje country glazbe. Bio je glazbenik koji nije bio usko vezan za jedan žanr. Snimao je pjesme koje se mogu smatrati rock and rollom, bluesom, rockabillyjem, folkom ili gospelom te utjecao na svaki od tih žanrova. Osim toga, bio je jedini među country-umjetnicima koji je pri kraju karijere postao neočekivano popularan među mlađom indie- i hard rock-publikom.

Johnny je bio vrlo pobožan čovjek, duboko posvećen vjeri u Isusa Krista. Proučavao je Bibliju, a čak je osobno napravio i glasovnu snimku cijelog Novog Zavjeta, koja traje preko 19 sati i može se nabaviti na CD-u i DVD-u. Napisao je i jedan kršćanski roman “Čovjek u bijelom”, o životu sv. Pavla, koji je postao bestseler.

Preneseno sa: narod.hr

Poslušajte jednu od pjesama nakon obraćenja:

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.