Foto: Pixabay

Kućanski predmeti prije nego igračke: Evo zašto ih djeca radije izaberu i koje su koristi toga

Podijeli

Današnja djeca na raspolaganju imaju brojne igračke, no najčešće za igru izaberu njima zanimljivije stvari, poput telefona, ključeva, daljinskog upravljača ili pak metle.

Dječja igra svakodnevnim predmetima iz kućanstva u psihologiji i pedagogiji poznata je kao tzv. heuristička igra. Heuristika, pojam koji potječe iz filozofije, je postupak koji vodi prema otkriću ili ga potiče.

Naime, kada pokušavamo riješiti neki problem ili donijeti odluku, često se nesvjesno obraćamo upravo heurističkim mentalnim prečicama koji nam nude brzo rješenje. I upravo je zato heuristička igra važna za kasniji razvoj djeteta, napose u kognitivnom smislu u rješavanju problema u odlučivanju, piše Zadovoljna.hr.

Zabavne igračke koja djeca imaju na raspolaganju često su ograničavajuće jer ne postoji bezbroj načina na koje se može igrati autićem, lutkom ili medvjedićem. Zato heuristička igra nudi ponešto veće mogućnosti, a evo i zašto.

1. Potiče razvijanje mašte i kreativnosti

Kada se djeca igraju svakodnevnim predmetima, vodi ih njihova mašta. Tu više ne postoje ograničenja poput onoga da se autić može samo voziti po sobi, pa se moždane stanice više naprežu kako bi osmislile nove načine zabave. Tu ne postoji gumb za koji bi dijete unaprijed znalo, pa je igra svakodnevnim predmetom potpuno novi način otkrivanja, učenja i razvoja na potpuno prirodan način.

2. Potiče razvoj motoričkih vještina i razvoj moždanih stanica

Bilo da je riječ o bebama ili djeci koja već idu u vrtić, svima njima potrebni su različiti senzorni podražaji kako bi se razvijale njihove kognitivne i motorne vještine. Primjerice, uzmu li u ruke drvenu žlicu ili ključeve, istodobno se razvija njihova gruba motorika, ali i moždane stanice, koje će naposljetku biti i u podlozi razvijanja fine motoričkih vještina.

3. Stimulira sva osjetila

Kada dijete, primjerice, pritisne tipku na zvučnoj slikovnici, uči kako ta radnja proizvodi točno određen zvuk. Međutim, tijekom heurističke igre dijete može samo stvarati do tada mu nepoznate zvukove udaranjem jednog predmeta o drugi ili na neku drugu površinu.

Tada sami nastoje proniknuti što je to što je proizvelo određeni zvuk, ali i primijetiti da različiti materijali proizvode različite zvukove. Tako vidi da nije jednako ako o stol udari drvenim ili plastičnim predmetom. Primijetit će i različit osjećaj na koži korištenjem različitih materijala, ali i njihov miris.

4. Potiče rano učenje matematičkog koncepta

Kada je dijete izloženo predmetima različite veličine, oblika, težine i teksture, vrijeme koje će utrošiti na njihovo istraživanje znatno utječe na učenje o matematičkim konceptima. Dakako, dijete neće poznavati pojam matematike, mase, volumena ili oblika u ranoj dobi, no to će mu itekako pomoći kada se jednom nađe u školskim klupama.

5. Pomaže iskusiti svijet oko sebe

Interakcija sa svakim novim i nepoznatim predmetom djetetu je način upoznavanja okoline. Ono ne može znati za što se neki predmet koristi i kakav je osjećaj imati ga u rukama osim ako to samo ne iskusi. Osim toga,djeca uče prema modelu, pa ako vide roditelja da često u rukama drži ključeve od auta, novine ili daljinski upravljač, i samo će poželjeti istražiti taj predmet.

 

Komentari

Najnovije