Petak, 23 listopada, 2020

Evo zašto nikada ne smijete držati krumpir u hladnjaku

Opasna kemikalija izaziva rak!

Ako ste se upravo vratili s tržnice ili iz prodavaonice s velikom vrećicom krumpira, nikako ih nemojte staviti u hladnjak.

Iako možda mislite da će višak krumpira koji ne spremite ostati svježiji ako ga stavite u hladnjak, nemojte to raditi.

Kada je krumpir u pitanju, ako ga stavite u hladnjak, možete povećati rizik za dobivanje raka, a ovo je kemija koja stoji iza toga.

Hladnija temperatura u hladnjaku može pretvoriti škrob u krumpiru u šećer. A kada pečete krumpir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stupnjeva Celzijusa, ti šećeri u kombinaciji s amino kiselinom asparaginom stvaraju kemikaliju pod nazivom akrilamid, tvrdi Američko udruženje za borbu protiv raka.

Međutim, glavni način na koji su ljudi izloženi ovoj kemikaliji je pušenje, ali se nalazi i u hrani kao što je pomfrit.

Koliko je akrilamid zaista opasan?

Istraživanja na miševima pokazala su da ova kemikalija povećava rizik od raka. S druge strane, istraživanja na ljudima nisu pokazale konzistentne dokaze da izloženost akrilamidu kroz prehranu povećava rizik, ali postoje pomiješani rezultati koji se tiču raka bubrega i jajnika.

Iako miševi i ljudi metaboliziraju akrilamid različitim brzinama, ova kemikalija je u pojedinim zemljama klasificirana kao kancerogena.

Ako želite biti sigurniji, ne držite krumpir u hladnjaku, smanjite vrijeme njegovog spremanja kako biste izbjegli sadržaj akrilamida i držite ih na hladnom, suhom mjestu u ostavi ili svojoj kuhinji.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Hrvate zgranula nova mjera Stožera: ‘Ovo je totalni lockdown, ovo je kraj…’
>>> ŠTO SE DOGAĐA S MILANOVIĆEM: Psihologija ima objašnjenje za ovo…
>>> OPREZ! POLICIJA UPOZORAVA: Osječanki izvan Hrvatske oduzeli osobnu i čeka je kazna do 5000 kuna
>>> TOTALNI RAT: Krenulo je topništvo, helikopteri i mobilizacija, skupljaju se ljudi koji su spremni otići na frontu
Komentari

Komentari