Petak, 5 lipnja, 2020

Bogat i buran život: tko je Josip Paladino

Prof. dr. sc. Josip Paladino rođen je u Splitu 1950. godine, diplomirao je, magistrirao i doktorirao na zagrebačkoj Medicini. Karijeru je proveo na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, predstojnik te klinike bio je od 1995. do 2015. godine, a bio je i ravnatelj te bolnice. U toj fazi pokrenuo je projekt gradnje “novog Rebra” za što ga se prozivalo i optuživalo, a kada je oslobođen svih optužbi, više nije vraćen na funkciju ravnatelja zbog isteka mandata.

U braku je sa Zrinkom Paladino, arhitekticom koja se javno suprotstavila postavljanju golemih tendi i staklene terase na zagrebačkom Cvjetnom trgu te koja je u nizu navrata otvoreno upozorila na nestručne poteze u urbanističkom uređenju metropole. Roditelji su trojice sinova, Jurja, Luke i Joška.

Profesor Josip Paladino autor je više stotina stručnih i znanstvenih radova te član niza stručnih organizacija, a javnosti je, osim kao liječnik, poznat i kao vatreni hajdukovac. Bio je i predsjednik Nadzornog odbora tog splitskog kluba, a s te funkcije povukao se zbog, kako je tada napisao u priopćenju, osobnih razloga, prenosi večernji list

Bilo je to za afere Karlovačka banka u kojoj je od svjedoka postao optuženik zbog poslova svoje tvrtke s tom bankom. Dio istrage postali su, naime, krediti koje je Paladinovoj tvrtki dala Karlovačka banka bez, kako se tada pisalo, sredstava osiguranja za njih. Riječ je o ukupnom iznosu od 18,3 milijuna kuna za zemljište i gradnju privatne poliklinike koju nikad nije sagradio, a taj proces u tijeku je na zagrebačkom Županijskom sudu.

Prof. Paladino predsjednik je Hrvatskog društva za lubanjsku osnovicu te član Hrvatske akademije medicinskih znanosti i niza hrvatskih, ali i svjetskih stručnih udruženja. Neurokirurgiji Rebra osigurao je akreditaciju Europskog društva neurokirurga što je pozicioniralo taj odjel kao centar izvrsnosti za neurokirurgiju. Educirao se na brojnim svjetskim institucijama, a sve to znanje, više je puta znao istaknuti, najkorisnijim se pokazalo kao kirurgu za Domovinskog rata. Nikad nije htio otići raditi u inozemstvo za što je imao mnoge mogućnosti.

Komentari

Komentari