Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Svetci dana (22.05.)

Sveta Rita iz Cascije

Današnja sveta zaštitnica je Rita iz Cascije (Rita da Cascia), talijanska redovnica augustinka, mističarka. Rodila se 1381. kao Margherita Lotti u naselju Roccaporena (općina Cascia, provincija Perugia, Umbrija). Kći pobožnih roditelja, jedinica, od djetinjstva je sanjala da će postati redovnica, ali se po roditeljskoj želji udala vrlo mlada. Njezin muž, Paolo Mancini, gradski stražar, bio je naprasit i grub čovjek, ali ona ga je svojom blagošću i strpljivošću pripitomila, pribiližila dragom Bogu i ostvarila obiteljsku sreću. Zatim ju je pogodio udarac za udarcem. Muž joj je ubijen iz zasjede, a potom su joj u roku od godine dana umrla oba sina. S 36 godina, počela je opet razmišljati o ulasku u samostan. Uputila se u obližnju Casciju, u augustinski samostan svete Marije Magdalene, ali su je redovnice kao udovicu nasilno ubijenog muža najprije odbile. Naposljetku je ipak uspjela, a po jednoj predaji po noći su je u samostan uveli njezini sveci zaštitnici, Ivan Krstitelj, Augustin i Nikola iz Tolentina. Dobrotvorka i mirotvorka, u samostanu je mnogo molila, razmatrala o Isusovoj muci i zamolila Isusa da postane sudionica njegove muke. Zadobila je ranu na čelu koja ju je podsjećala na Isusovu trnovu krunu, krvarila 15 godina i nije više zarasla. Činila je strogu pokoru i postila. Mnogo je patila i zadnjih godina bila prikovana za svoj siromašni samostanski ležaj.
Prema legendi, jednom je od nekog rođaka poželjela ružu iz svoga obiteljskog vrta. Bio je mjesec siječanj i sniježilo je, rođak je zavirio u Ritin stari vrt, a na grmu ga je čekala jedna jedina prekrasna ruža. Preminula je u Casciji na današnji dan, 22. svibnja 1457. Narod ju je odmah nakon smrti počeo štovati kao sveticu, a pobožnost prema njoj raširila se po mnogim zemljama. Blaženom ju je 1627. proglasio papa Urban VIII, a svetom 1900. papa Leon XIII, nazvavši je “dragocjenim biserom Umbrije”. Zazivaju je kod neplodnosti, osamljenosti, bolnih rana i bolnih tijela, očajnih stanja, naizgled nemogućih i nerješivih problema i slučajeva jer usprkos mnogih nedaća i gubitaka nikada nije gubila vjeru u Svevišnjega. Zaštitnica je bolesnika, roditelja, udovica, majki, ranjenika, žrtava bračnog nasilja i pogrda, problematičnih brakova, očajničkih podviga, zaboravljenih i izgubljenih slučajeva te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Sveta Julija s Korzike

Sveta Julija s Korzike (talijanski Giulia da Corsica, francuski Julie de Corse) ili sveta Julija iz Kartage, mučenica iz V. stoljeća, bila je djevojka iz plemenite obitelji. Rođena je 420. u Kartagi (danas Tunis). Za vrijeme provale Vandala i njihovog kralja Genserica u Afriku, godine 439, zarobljena je. Kao ropkinju kupio ju je bogati sirijski trgovac Euzebije koji je dobro postupao s njom. Kad je Euzebijev brod 450. pristao na otok Korziku, tamo su se odvijale poganske svečanosti. Julija je kao kršćanka odbila sudjelovati u poganskim zabavama tamošnjeg upravitelja Feliksa i nije htjela žrtvovati poganskim bogovima pa je osuđena na smrt. Najprije su joj odrezali kosu, potom su je užasno mučili i na kraju je raspeli. Kod raspinjanja je njena duša kao golubica napustila tijelo.

O svetoj Juliji kruže i drugačije legende, a neke je smještaju u VII. stoljeće. Sveta Julija osobito se časti na otoku Gorgoni kod Livorna. Tamo je hodočasničko svetište s ljekovitim izvorom. Svetu Juliju zazivaju kod bolesti nogu i ruku, a zaštitnica je žrtava mučenja, Korzike te talijanskih gradova Brescije i Livorna, gdje se čuvaju i njezine relikvije. Te relikvije su godine 763. s Korzike prenesene u Bresciju, a kasnije jedan dio i u Livorno. Posvećena su joj mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta.

Komentari

Komentari