Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

SVETCI DANA

Ime Marijino

U sjajnoj kruni ljetnih marijanskih blagdana nailazimo na pragu jeseni još jedan dragulj. Danas slavimo blagdan Imena Marijina, dakle Bogorodičin imendan. Spominje se 1513. kao lokalni blagdan u španjolskoj biskupiji Cuenca. Papa Inocent XI. proširio ga je 1694. na cijelu Crkvu i to kao “dan pobjede”, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča, 1683. Dolazak Turaka pod Beč bio je ozbiljna prijetnja cijelom kršćanskom Zapadu. Pobjeda je ostvarena na današnji dan, 12. rujna 1683, nakon što su na bojište u posljednji trenutak, na Malu Gospu, pristigle poljske čete na čelu s kraljem Janom Sobieskim. Nakon mise, na kojoj je ministrirao, pričesti i molitve krunice za sve vojnike, rano ujutro 12. rujna, Jan Sobieski stao je pred svoju vojsku i rekao: „Pouzdavajući se u sveto i nepobjedivo Ime Marijino hrabro naprijed!“ Poljaci, iako malobrojniji, takvom su snagom nahrupili na Turke da su oni preplašeni pobjegli glavom bez obzira.

Kad je poljska pobjednička vojska u trijumfu umarširala u Beč, malo i veliko, građani i vojnici, nagrnuli su u katedralu da zahvale zagovoru Majke Božje. Ta veličanstvena i spasonosna pobjeda bila je početak sloma velike turske sile. Preslavnom imenu Marijinom, znaku nade, posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem hrvatskih krajeva i svijeta.

Sveti Guido iz Anderlechta

Današnji slavljenik je i Guido (Guy) iz Anderlechta kod Bruxellesa, omiljeni belgijski svetac, poznat i kao Wye iz Laekena ili kao „siromah iz Anderlechta“. Rodio se u Anderlechtu oko 950, u siromašnoj i pobožnoj obitelji. Iznad svega je volio Crkvu, siromahe i bolesnike. Živio je skromnim seoskim životom i radio u polju. Prema legendi, ponekad ga je za plugom zamijenio njegov anđeo čuvar, kako bi se Guido mogao posvetiti molitvi. U Laekenu kod Bruxellesa služio je kao sakristan u tamošnjoj župnoj crkvi Naše Gospe. Katkada je cijelu noć provodio u molitvi. Neki poduzetnik iz Bruxellesa nagovorio je Guida da svoju skromnu ušteđevinu uloži u jedan trgovački pothvat. Kad je brod koji je prevozio njegov teret potonuo, Guido je bio uvjeren da ga je to zbog njegove pohlepe kaznio dragi Bog. Za pokoru je krenuo na hodočašće u Rim, a zatim u Jeruzalem, gdje je sedam godina radio kao vodič drugim hodočasnicima. Kad je osjetio da mu se bliži kraj, vratio se kući u Anderlecht, gdje je umro na današnji dan, 12. rujna 1012.

Kad je Guido umro, obasjalo ga je svjetlo s neba i začuo se glas koji je objavio da je umro istinski svetac. Nije se dugo znalo gdje leži Gudiov grob, a otkrio ga je udarcem kopita jedan konj. Zbog toga su i mnoge brabantske folklorne priredbe u čast svetog Guida vezane uz okupljanje i procesije konja, konjanika i konjskih zaprega. Na Guidovom grobu dogodila su se prema predaji brojna čudesa. Likovni umjetnici prikazuju ga u molitvi s anđelom za vrijeme oranja ili uz vola te kao hodočasnika s knjigom ili sa šeširom, štapom i krunicom. Zazivaju ga kod padavice, bjesnoće, grčeva kod djece i napada bijesnih pasa, a zaštitnik je Anderlechta, neženja, bolesne djece, sakristana, zvonara, crkvenjaka, zemljoradnika, težaka, orača, kočijaša, epileptičara, rogatih životinja, radnih konja, gospodarskih zgrada, staja, štagalja, suša, šupa i konjušnica.

Komentari

Komentari