Subota, 4 srpnja, 2020

SVETCI DANA

Sveti Salomon Leclercq

Današnji zaštitnik, sveti Salomon Leclercq, rođen je 14. studenog 1745. kao Guillaume-Nicolas-Louis Leclercq u gradu Boulogne-sur-Mer (departman Pas-de-Calais, sjeverna Francuska). Sin bogatog trgovca vinom, protivno očevoj želji odlučio je postati svećenikom i 25. ožujka 1767. stupio kao novak u družbu Braće kršćanskih škola (lasalijanci), uzevši ime Salomon. Pobožni redovnik, često uronjen u molitvu i omiljeni učitelj, predavao je u mnogim francuskim školama. U svojem redu obavljao je dužnosti poglavara novaka, ekonoma i tajnika generala družbe, brata Agathona (Joseph Gonlieu).

Nije htio položiti prisegu na građanski ustav i krio se u Parizu pred bezbožnim vlastima. Iz toga razdoblja sačuvana su mnoga njegova pisma obitelji. Uhićen je 15. kolovoza 1792, uz mnoge druge svećenike, redovnike i redovnice. Žrtva krvave francuske revolucije, mučen je i pogubljen mačem na današnji dan, 2. rujna 1792, u vrtu karmelićanskog samostana u Parizu. Blaženim ga je 17. listopada 1926. proglasio papa Pio XI, zajedno s još 188 pariških mučenika, a svetim papa Franjo 16. listopada 2016.

Sveti Vilhelm iz Roskildea

Današnji sveti zaštitnik je i Vilhelm (William), apostol Danske. Rodio se oko godine 1000. Bio je engleski svećenik, dvorski kapelan engleskog i danskog kralja Canutea (Cnuta). Putujući Danskom shvatio je da u toj zemlji vlada neznanje i praznovjerje te da nema dovoljno svećenika. Proveo je u Danskoj ostatak života i postao 1044. biskup Roskildea, grada na najvećem danskom otoku Sjællandu. U svojim propovijedima često je isticao da osobe koje su javno počinile teški grijeh, ne smiju primati sakramente dok se javno i ne pokaju. Povijest ga naročito pamti po njegovom sporu s tadašnjim danskim kraljem Svendom Estridsenom. Prigodom jednog banketa na kraljevskom dvoru (dogodilo se to na Staru godinu), pijani gosti nekim su svojim primjedbama uvrijedili kralja Svenda. Otišli su zatim na večernju misu u obližnju katedralu, a kralj je za njima poslao svoje vojnike koji su ih hladnokrvno pobili.
Sljedećeg jutra kralj Svend uputio se u katedralu na misu. Biskup Vilhelm zaustavio ga je na vratima i biskupskom palicom zapriječio mu ulaz. Nazvao je kralja ubojicom i krvnikom koji je oskvrnuo sveto mjesto, a kad su su kraljevi stražari izvukli svoje mačeve, ponudio im je svoj život u obrani dostojanstva Crkve. Kralj se okrenuo i otišao posramljen. Vratio se kasnije bosonog, bez svečane kraljevske odjeće i oružane pratnje, ispovijedio se te iskazao svoje duboko kajanje. Biskup ga je nakon toga pozdravio i udijelio mu oprost. Nakon toga biskup i kralj postali su bliski prijatelji, a kralj je svesrdno pomagao Crkvi Kristovoj. Biskup Vilhelm preminuo je oko 1073. Pokopan je u roskildskoj katedrali, a do njegove grobnice nalazi se i grobnica kralja Svenda. Svetim ga je proglasio 1224. papa Honorije III.

Komentari

Komentari