Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

SVETCI DANA

Sveti Filip Benizi

Sveti Filip Benizi (Filippo Benizzi de Damiani), talijanski svećenik, redovnik servit, peti general Reda Marijinih slugu, rođen je 15. kolovoza 1233. u Oltrarnu (Firenca), u plemenitoj firentinskoj obitelji, kao sin Giacoma Benizija i Albaverde Frescobaldi. Već u mladosti obavljao je mnoge pokorničke vježbe, postio, pohađao crkve u Firenci i Fiesoleu, mnogo molio i pomagao siromasima. Izuzetno darovit mladić, studirao je filozofiju i medicinu u Parizu i Padovi, gdje je 1253. i doktorirao. Godinu dana bavio se u Firenci liječničkim pozivom. Stupio je 1254. u Red Marijinih slugu u samostanu Monte Senario u Vagli (provincija Firenca), a 1258. zaređen je u Sieni za svećenika. U redu je obavljao mnoge važne službe (bio je učitelj novaka u Sieni i poglavar nekih samostana), a 5. lipnja 1267. izabran je za generala servita. Kao general učinio je mnogo za obnovu, napredak i širenje reda, usavršio servitska pravila, a pritom je sačuvao poniznost, jednu od glavnih značajki njegove duhovnosti. Toliko je volio Mariju da su ljudi govorili: „Ona je Filipovo srce.“ O svetom Filipu je zapisano: „U srcu nije imao ništa drugo osim muke Isusa Krista i velikih boli Djevice Marije.“ Kad se na konklavama 1269. u Viterbu počelo spominjati njegovo ime kao mogućeg nasljednika pape Klementa IV, sakrio se u jednu špilji na planini Monte Amiata.

Sudjelovao je 1274. na crkvenom saboru u Lyonu, borio se protiv ukidanja i omalovažavanja prosjačkih redova, radio 1279. na pomirenju gvelfa i gibelina, kao mirotvorac 1283. u Forlìju (Emilia-Romagna) obratio svetog Pellegrina Laziosija, poslao prve servitske misionare na Istok. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Prema predaji, jednom je na ulici susreo gubavca, dao mu svoj ogrtač i u tom trenutku guba je nestala. Preminuo je na današnji dan, 23. kolovoza 1285, u servitskom samostanu u Todiju (provincija Perugia, Umbrija). Baš se tada oglasilo zvono Marijinog pozdravljenja, a Filippo Benizi držao je u svojim rukama raspelo, koje je često nazivao svojom knjigom, odakle je neprestano učio. Papa Inocent X. proglasio ga je 8. listopada 1645. blaženim, a papa Klement X. 12. travnja 1671. svetim, kao prvog servita. Njegove relikvije počivaju u crkvi svetog Filipa u Todiju. Zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta.

Sveta Ruža Limska

Današnja sveta zaštitnica, prva svetica rođena na američkom kontinentu, Ruža (Rosa) Limska, rođena je 20. travnja 1586. u Limi, glavnom gradu Perua, kao Isabel Flores de Oliva, kći španjolskih doseljenika. Odana kćerka i prelijepa djevojka, u djetinjstvu je zbog svoje ljepote nazvana Ružom. Zavjetovala se na čistoću, a kako bi od sebe odvratila sve napasti i grijehe svijeta, ošišala je svoju lijepu kosu i nagrdila vanjštinu paprom i lužinom. Nosila je željeznu bodljikavu krunu, pokorničku košulju, bičevala se i postila. Živjela je i meditirala u roditeljskom vrtu, uzgajala povrće i cvijeće i prodavala ga zajedno sa svojim vezivom, kako bi pomogla obitelji, siromasima i gladnima. Dovodila ih je kući i brinula o njima.

Dominikanska trećorednica (od 1606), kulturna i izobražena djevojka, sljedbenica svete Katarine Sijenske i svetog Ivana od Križa, živjela je kao pokornica, mističarka, vizionarka i stigmatičarka. Osnovala je prvi kontemplativni samostan u Južnoj Americi i osobito se zalagala za misije. Preminula je 24. kolovoza 1617. u Limi, a na posljednji počinak ispratio ju je cijeli grad. Papa Klement IX. proglasio ju je blaženom 1668, a papa Klement X. svetom 1671. Zazivaju je u pomoć tašte osobe, a zaštitnica je vezilja, vrtlara, cvjećara, Latinske Amerike, domorodačkih plemena u Južnoj i Sjevernoj Americi, osoba prezrenih i neshvaćenih zbog pobožnosti, obiteljske pomirbe, Južne i Srednje Amerike, Perua, Filipina, Indije, Kariba, Lime, Svjetskog dana mladih te mnogih naselja u Novom svijetu, nazvanih Santa Rosa.

Komentari

Komentari