Četvrtak, 20 veljače, 2020

SVETCI DANA

Sveti Emigdije

Sveti Emigdije (Emygdius, talijanski Emidio), prvi biskup Ascolija i mučenik, suzaštitnik Dubrovnika i Virovitice, rodio se oko 273. u njemačkom gradu Trieru (Rheinland-Pfalz), u poganskoj obitelji. Pokrstio se, a morao je bježati iz rodnog grada jer je uništavao poganske idole. U Milanu ga je biskup, sveti Materno, zaredio za svećenika. Djelovao je kao propovjednik u milanskom oratoriju svetog Nazarija. Potom je otišao u Rim i tamo od uzetosti izliječio kćerku svoga domaćina Gracijana pa se cijela Gracijanova obitelj obratila na kršćanstvo. Čudesno je izliječio i mnoge druge ljude, među njima i jednog slijepca. Papa Marcelin posvetio ga je za biskupa i poslao ga u grad Ascoli Piceno (Marche). Tamo je obratio brojne pogane i učinio mnoga čudesa. Rimski upravitelj Ascolija Polimije nagovarao je Emigdija da žrtvuje bogu Jupiteru i božici Angariji, zaštitnici Ascolija, a ponudio mu je i ruku svoje kćeri Polizije. Emigdije je pokrstio i Poliziju u rijeci Tronto, kao i mnoge druge kršćane. Razjareni Polimije nakon toga mu je odrubio glavu na mjestu gdje se danas nalazi crveni hram svetog Emigdija (Tempietto Sant’Emidio Rosso). Tada su zaglavili i Emigdijevi sljedbenici Eupolus, Germanus i Valentius. Prema legendi, Emigdije je tada ustao, uzeo u ruke svoju odrubljenu glavu i uputio se u planinu, gdje je pokopan, a na tom mjestu podignut je kasnije hram svetog Emigdija kod pećina (Tempietto Sant’Emidio alle Grotte). Predaja govori da su nakon mučeničke Emigdijeve smrti njegovi sljedbenici navalili na Polimijevu palaču i razorili je. Dogodilo se to za progona cara Dioklecijana, u kolovozu 303.

Papa Pio II. piše 4. lipnja 1462. kako se u Ascoliju zbog duboke pobožnosti prema svetom Emigdiju i brojnih čudesa što se događaju na njegovom grobu, na njegov blagdan okuplja veliko mnoštvo naroda. Ta je pobožnost još više porasla kad je nakon strašnog potresa u Italiji, 1703, grad Ascoli ostao posve neoštećen. Tada su Emigdija mnogi gradovi u srednjoj Italiji izabrali za svojeg zaštitnika. Njegove relikvije i danas počivaju u kripti katedrale u Ascoliju. Crkva ga službeno slavi 5. kolovoza, a mjesne Crkve na različite datume, obično nekoliko dana kasnije. Zazivaju ga kod potresa, a zaštitnik je grada Ascolija i biskupije Ascoli Piceno te mnogih talijanskih naselja, župa, crkava i kapela. Hrvatski grad Dubrovnik pogođen je strašnim potresom 6. travnja 1667, a Dubrovčani su se nakon toga počeli utjecati svetom Emigdiju. Tada je sveti Emigdije postao drugotni zaštitnik grada Dubrovnika i dubrovačke biskupije. Za jakog potresa 1757. i građani naše Virovitice zavjetovali su svetom Emigdiju, zaštitniku od potresa, da će u njegovu čast podići zavjetnu kapelu. Kad je potres prestao, 20. kolovoza 1757, zahvalni Virovitičani odmah su podigli drvenu kapelu svetog Emigdija. Obnovljena kapela svetog Emigdija, s restauriranim oltarom i slikom zaštitnika, nalazi se uz virovitički franjevački samostan.

Sveta Terezija Benedikta od Križa

Današnja sveta zaštitnica Terezija Benedikta od Križa rođena je kao Edith Stein, najmlađe, jedanaesto dijete židovske obitelji, 12. listopada 1891, u Wrocławu (tada Breslau), Donja Šleska. Studirala je na sveučilištu u Göttingenu, gdje je 1916. doktorirala kao učenica i asistentica glasovitog filozofa Edmunda Husserla. Potaknuta životom i djelom svete Terezije Avilske obratila se 1922. na katoličku vjeru. Djelovala je kao profesorica u djevojačkoj dominikanskoj školi u Speyeru i na Institutu za znanstvenu pedagogiju u Münsteru.

Godine 1934. postala je u Kölnu redovnica karmelićanka i uzela ime Terezija Benedikta od Križa. Pred nacistima se 1938. sklonila u karmelićanski samostan u nizozemskom gradu Echtu, ali su je nacistički zlotvori 2. kolovoza 1942. uhitili zajedno s njezinom sestrom Rosom, također obraćenicom, deportirali u Auschwitz i umorili u plinskoj komori na današnji dan, 9. kolovoza 1942. Napisala je mnoga filozofska i duhovna djela. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1987. i svetom 1998. Zazivaju je kod smrti roditelja, a zaštitnica je Europe, mučenika, obraćenih Židova i Svjetskog dana mladih.

Komentari

Komentari