Srijeda, 3 lipnja, 2020

SVETCI DANA

Sveta Brigita

Današnja sveta zaštitnica, Brigita Švedska ili Birgitta iz Vadstene, kći suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, rodila se 1302. ili 1303. u dvorcu Finsta, u švedskoj pokrajini Uppland. Već sa 7 godina doživljavala je vizije muke i raspeća Kristova. Kad joj je bilo deset godina slušala je propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. Udala se po očevoj volji vrlo mlada za Ulfa Gudmarssona, rodila mu osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek, po naravi blag i bogobojazan. Brigita je svoju djecu lijepo odgojila. U jednom viđenju rekla joj je Blažena Gospa: “Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!” Ona je tu preporuku savršeno ispunila pa u jednom drevnom spisu čitamo: “Brigita Švedska imala je četvero muške i četvero ženske djece, i sve ih je imala svete.” Jedna od njezinih kćeri je sveta Katarina iz Vadstene. Brigita je bila srce i duša brojne obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Na sve je stigla, za sve se brinula, ali je našla vremena i za molitvu i razmatranje Kristove muke. Da se što više suobliči s Kristom patnikom, činila je pokoru, mnogo postila, a osobito strogo u korizmi. Uz to je neprestano brinula za siromašne, bolesne, patnike, posrnule djevojke. Nakon smrti supruga Ulfa Brigita je osnovala 1346. u Vadsteni žensku redovničku zajednicu, Red Presvetog Otkupitelja, čije grane djeluju i danas diljem svijeta. Sve više ulazila je u javni život Crkve i Europe svoga vremena. Među zavađenim kraljevima obavljala je mirotovornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim i za poboljšanje ćudorednoga života biskupa i svećenika. Godinama je živjela u Rimu i vodila brigu o hodočasnicima koji su dolazili u Rim s europskog sjevera. Brinula se za njihov smještaj, a naročito da im svećenici propovijedaju i ispovijedaju na njihovom jeziku.
Godine 1372. Brigita je pošla na hodočašće u Svetu zemlju. U Jeruzalem je stigla 13. svibnja i nastanila se u franjevačkom svratištu za hodočasnike. U Isusovoj je domovini ostala četiri i pol mjeseca i pohodila mjesta Isusova rođenja, krštenja, muke i smrti. U Svetoj zemlji kao majka doživjela je veliku radost i utjehu jer su franjevci samostana na brdu Sionu njezinog sina Birgera posvetili za viteza Svetoga groba. Dvorska dama, prijateljica i savjetnica trojice papa, mnogih svećenika, teologa, kraljeva i kraljica, bila je mirotvorka, hodočasnica, mističarka, vizionarka, autorica mističnih Objava, franjevačka trećorednica i cistercistkinja. Objave svete Brigite književno su i mistično remek-djelo, a pisane su latinskim jezikom te živim, slikovitim i dramatskim stilom. Brigita razmatra o Božjem gospodstvu i njegovoj pravednosti, ali su njezine misli uvijek prožete preobilnim Božjim milosrđem. U tom djelu do izražaja dolazi velika srednjovjekovna pobožnost, osobito ona prema Kristovu čovještvu i Presvetoj Djevici. Mnogo govori i o anđelima, osobito o anđelima čuvarima. Brigita je preminula na današnji dan, 23. srpnja 1373. u Rimu, a pokopana je 1374. u Vadsteni, u samostanu kojeg je osnovala. Svetom ju je proglasio 1391. papa Bonifacije IX. Zaštitinica je udovica, Europe i Švedske te mnogih župa i crkava širom svijeta.

Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (latinski Liborius, francuski Liboire, talijanski Liborio), u hrvatskim krajevima poznat kao sveti Liberan, biskup Le Mansa, djelovao je u IV. stoljeću, a rođen je oko 320. kao plemićki sin u Galiji. Biskup Cénomana, Gala koji su živjeli na području današnjeg Le Mansa (departman Sarthe), grada glasovitog po automobilskim utrkama („24 sata Le Mansa), bio je od 348. do 397. Nadaleko poznat po svojoj svetosti, pastoralnom žaru, pokorničkom životu i milosrđu prema siromasima, podigao je mnoge crkve. Prema predaji zaredio je 217 svećenika i 186 đakona. Bio je suvremenik i prijatelj svetog Martina, biskupa Toursa. Pripisuju mu se mnoga čudesa, među njima i oživljavanje svetog Martina. Na kraju njegovog života baš mu je sveti Martin podijelio sakramente umirućih i vodio njegov sprovod. Preminuo je na današnji dan, 23. srpnja 397, u Le Mansu, a pokopan je u gradskoj bazilici.

Njegove relikvije svečano su na molbu kralja Ljudevita Pobožnog 836. prenesene u njemački grad Paderborn (Nordrhein-Westfalen). Sveti Liborije postao je zaštitnik toga grada, njegove katedrale i biskupije Paderborn. Zbog toga je nazvan „europskim graditeljem mostova“. Prema legendi svečanu povorku s Liborijevim tijelom svojim je kliktanjem na ulasku u Paderborn predvodio paun pa slikari svetog Liborija često prikazuju s paunom. Zazivaju ga kod vrućice, vodene bolesti, kolika, mokraćnog pijeska, žučnih i bubrežnih kamenaca, a zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem Europe i svijeta. Sveti Liberan omiljen je u južnoj Hrvatskoj (posebno u neretvanskom kraju) i zaštitnik je brojnih dalmatinskih naselja, župa, crkava, kapela, udruga, sportskih natjecanja, brodova i zemljopisnih odredišta.

 

Komentari

Komentari