Srijeda, 19 veljače, 2020

SVETAC DANA

Sveti Ivan Macías

Današnji sveti zaštitnik je i Ivan (Juan) Macías, španjolski i peruanski dominikanac. Rođen je 2. ožujka 1585. u španjolskom selu Ribera del Fresno (Extremadura) kao Juan de Arcas y Sánchez, u pobožnoj i siromašnoj seoskoj obitelji. Već u petoj godini života ostao je bez oca i majke pa je od malih nogu morao uzdržavati sebe i svoju mlađu sestru. Djecu je odgajao ujak pa su preuzela i njegovo prezime, Macías. Mali Juan se prihvatio posla seoskog pastira i već je tada imao prva viđenja. Sveti Ivan apostol, čije je ime nosio, objavio mu je da će postati redovnikom u jednoj stranoj zemlji, da će se on brinuti za njega i da će se u njegovu čast podizati oltari. Do 25. godine života živio je mirnim pastirskim životom, uzorno i pobožno. Tada je opet začuo glas da mora ostaviti rodni kraj i pronaći novi dom. Putovao je Španjolskom, zaposlio se kod jednog bogatog trgovca, s njim 1619. preplovio ocean i došao u Cartagenu, u Kolumbiji. Trgovac je brzo uvidio da mu Ivan neće biti od pomoći pa ga je otpustio. Ivan se tada našao u nepoznatom kraju, napušten od svih i uz zagovor svetog Ivana apostola krenuo na put u Peru. Nakon četiri mjeseca stigao je u Limu. Radio je još dvije i pol godine kao pastir i tada se počelo ispunjavati davno proročanstvo-njegov ulazak u samostan. U to vrijeme u Limi je živjela i dominikanska trećoredica Ruža Limska, prva kanonizirana svetica Južne Amerike, a u dominikanskom samostanu Svete krunice sveti Martin de Porres. Juan Macías odlučio se za novoosnovani dominikanski samostan svete Marije Magdalene, poznat po strogosti redovničkog života. Zbilo se to 23. siječnja 1622, u njegovoj 37. godini života. Već naredne godine, 1623, položio je svečane zavjete.

Brat laik, radio je kao samostanski vratar do kraja života. Bio je glasovit po svojim viđenjima i čudima te po svojoj brizi za siromahe, bolesnike, bogalje i prosjake. Hranio je po 200 ljudi svakog dana. Njegov mali magarac svaki dan je krstario ulicama Lime i vraćao se u samostan natovaren darovima za siromahe. Juan je neprestano činio pokoru i obratio mnoge grešnike. Po njegov savjet dolazili su na vrata samostana i velikaši i bogataši. Naročito je častio presveti sakrament pa je svakodnevno bio i na 5 do 6 misa. Svaki dan je molio po tri krunice i prikazivao svoje molitve za obraćenje grešnika, za duše u čistilištu i za svoje spasenje. Pripisuju mu se mnoga čuda, a prema predaji spasio je svojim molitvama više od milijun duša. Preminuo je 16. rujna 1645. u Limi. Papa Grgur XVI. proglasio ga je blaženim 1837 (zajedno s njegovim bliskim prijateljem i subratom Martinom de Porresom), a papa Pavao VI. svetim 1975.

Sveti Josip iz Copertina

Današnji sveti zaštitnik Josip iz Copertina rodio se 17. lipnja 1603. kao Giuseppe Maria Desa u talijanskom gradu Copertinu (Puglia), nakon očeve smrti, poput Spasitelja u pravoj pravcatoj staji. Djetinjstvo je proveo u velikoj neimaštini, a školovanje je morao prekinuti zbog bolesti, koja ga je gotovo pet godina držala nepokretnim. Sporog shvaćanja a nagle naravi, od 1620. bio je kao brat laik među kapucinima, ali je zbog svojih ekstaza otpušten. Primljen je u samostan franjevaca konventualaca u Grotelli nedaleko Copertina, a unatoč lošoj naobrazbi (jedva je znao čitati i pisati) zbog duboke pobožnosti, duhovnog znanja i sposobnosti za rješavanje najzamršenijih pitanja zaređen je 1628. za svećenika. Bio je poznat po nadnaravnim mističnim darovima, koji su ga učinili glasovitim, ali su mu donijeli i mnoge nevolje. Čudotvorac, ostao je ponizan i skroman, podvrgavao se pokori, postu i odricanju, živio u siromaštvu i poslušnosti. Zbog svojih čestih lebdenja, ekstaza i vizija podvrgnut je 1638. u Napulju ispitivanju tamošnje inkvizicije. Kad su ga i suci vidjeli kako u zanosu lebdi u zraku, oslobođen je sumnje da zlorabi lakovjernost puka i poslan u franjevački samostan u Assisiju.

Iako je tamo godinama živio u izolaciji (nije smio propovijedati, ispovijedati ni sudjelovati u procesijama), u pohode su mu dolazili mnogi vjernici, među njima svećenici i prelati, koji su od njega tražili savjete i zagovor. Potom je premješten u kapucinske samostane u Pietrarubbiji i Fossombroneu te naposljetku 1656. u samostan konventualaca u Osimu (Marche). Kad bi ga uhvatio zanos, morao je pjevati, a u ćeliju su mu postavili male orgulje. Netko bi mu svirao a on bi pjevao. Preminuo je u Osimu na današnji dan, 18. rujna 1663. Blaženim ga je 1753. proglasio papa Benedikt XIV, a svetim 1767. papa Klement XIII. Zaštitnik je zrakoplovaca, zrakoplovnih putnika, astronauta, padobranaca, letača, mentalno oštećenih osoba i studenata, posebno onih koji se pripremaju za ispite, svojeg rodnog Copertina i Cupertina u Californiji.

Komentari

Komentari