Subota, 11 srpnja, 2020

Svetac dana (23.05)

Sveti Ivan Krstitelj de’ Rossi

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Krstitelj (Giovanni Battista) de’ Rossi, talijanski svećenik, prijatelj nevoljnika i siromaha. Rodio se 22. veljače 1698. u selu Voltaggiu (provincija Alessandria, Pijemont) kao dijete siromašnih i pobožnih roditelja. Školovao se u Genovi, a već kao trinaestgodišnji dječak došao je u Rim, gdje je njegov rođak Lorenzo de’ Rossi bio kanonik. Studirao je u glasovitom isusovačkom Rimskom kolegiju, naprije književnost a zatim filozofiju. Odlučio je postati svećenik, teologiju studirao kod dominikanaca, a zaređen je 1721. Pomogao je kod osnivanja skloništa za žene beskućnice. Djelovao je od 1731. kao kanonik u rimskoj crkvi Santa Maria in Cosmedin kao apostol mladeži, a svoj rad proširio je na sve slojeve rimskoga društva. Naročitu aktivnost razvio je među siromasima, bolesnicima, u javnim bolnicama i ubožnicama. Pučki misionar i vjeroučitelj, družio se s kirijašima, seljacima, pastirima, beskućnicima, prosjacima, prostitutkama, zatvorenicima i tamničarima. Prozvali su ga „drugim Filipom Nerijem“. Bio je krhka zdravlja, bolovao od epilepsije, pa je imao srca i za druge bolesnike. Godinama nije želio ispovijedati jer se bojao da u ispovjedaonici ne doživi epileptički napad. Kad se oslobodio toga straha, postao je glasoviti ispovjednik i propovjednik. Satima je ispovijedao, a posebno se posvetio ljudima bez naobrazbe i okorjelim grešnicima. Svojom blagošću, strpljivošćom i dobrotom privlačio je mnoge izgubljene duše.

Kako bi se što više mogao posvetiti svom poslanju, bio je oslobođen zajedničkog moljenja časoslova, na što je kao kanonik bio obvezan. Bolestan i isrcpljen, preselio je u bolnicu Santissima Trinita dei Pellegrini, gdje je preuzeo duhovnu brigu za redovnike Milosrdne braće svetog Ivana od Boga, koji su se bavili dvorbom bolesnika. Uzor mladim svećenicima, osnivač Pobožnog saveza svjetovnih svećenika, i pored svoje bolesti bio je neobično aktivan pa se njegovoj strpljivosti i svetosti divio cijeli Rim. Okružen sveopćim poštovanjem, preminuo je u Rimu na današnji dan, 23. svibnja 1764. Blaženim ga je 1860. proglasio papa Pio IX, a svetim 1881. papa Leon XIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve širom Italije i svijeta.

Sveti Ivo iz Chartresa

Sveti Ivo (Ives, Yves ili Yvo) iz Chartresa (latinski: Ivonis Carnutensis), francuski biskup, redovnik augustinac i crkveni pravnik, rođen je oko 1040. u Beauvaisu (departman Oise, Pikardija, sjeverna Francuska), kao sin plemićke obitelji. Studirao je u Parizu i u opatiji Bec (Le Bec-Hellouin, Normandija) filozofiju i teologiju, a specijalizirao je kanonsko pravo. Učitelj mu je bio glasoviti talijanski benediktinac Lanfranc, a studirao je zajedno s velikim teologom, svetim Anzelmom iz Canterburyja. Kanonik u Nesleu, postao je oko 1067. priorom regularnih kanonika augustinaca u samostanu svetog Quentina svoga rodnog Beauvaisa. Za biskupa Chartresa (departman Eure-et-Loir), 96 kilometara jugozapadno od Pariza, izabran je 1090, a posvetio ga je papa Urban II.

Borio se protiv simonije (trgovine crkvenim službama) i pokazao se pravednim i časnim posrednikom u problematičnoj situaciji, u kojoj se našao brakolomni francuski kralj Filip I, koji se rastao s kraljicom Berthom Holandskom i htio se 1092. oženiti već udanom Bertradom od Anjoua. Zbog toga je biskup Ivo bio optužen za veleizdaju i nakratko zatvoren. Vrhunski crkveni pravnik, u sukobu između Crkve i države stao je na stranu pape Grgura VII, a nastojao je izmiriti kralja i papu. Njegove pravne odluke postale su temelj i mjerilo crkvenog prava. Sačuvani su njegovi kanonski spisi, pisma i propovijedi. Preminuo je 23. prosinca 1116. u Chartresu, a pokopan je u kripti katedrale Naše Gospe. Ubrzo nakon smrti proglašen je svetim, a taj status potvrdio je 1570. papa Pio V. Zaštitnik je svoga biskupskog grada Chartresa, kanonika i crkvenih pravnika.

Komentari

Komentari