Petak, prosinac 13, 2019

SVE POTVRĐUJE BIBLIJU: NASA otkrila ljudskom oku nevidljive zapise na Svitcima s Mrtvog mora

Neki dijelovi “Svitaka s Mrtvog mora” imaju zapise nevidljive za ljudsko oko, ali je NASA pomoću najnovije tehnologije omogućila njihovo otkrivanje, objavila je Izraelska uprava za starine

Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija (NASA) omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i dijelovi dosad nepoznatih tekstova.

Otkriće je predstavljeno na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Kao dio projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio “tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni”, navela je Uprava u priopćenju.

Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao biti pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu.

Drugi odlomci su identificirani kao dijelovi Biblije – Ponovljeni zakon i Levitski zakonik, a jedan kao apokrifna Knjiga jubileja.

Izraelski znanstvenici smatraju da ovi fragmenti pružaju novi uvid u istraživanje “Svitaka s Mrtvog mora”. Posebno zanimanje izazvali su stihovi 147. Psalma, koji navodno nagoviještaju da je taj tekst originalno bio kraći.

“Svitci sa Mrtvog mora” ili “Kumranski spisi” sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 špilja u okolini Kumrana, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog povijesnog i vjerskog značaja jer sadrže jedine poznate preživjele primjerke biblijskih dokumenata.

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu. Ti spisi većinom datiraju između 150. prije Krista i 70. godine poslije Krista. Svici se uglavnom vežu za esene, drevnu židovsku sljedbu.

Izvor: Novizivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> KOMŠIĆ PRIJETI? ‘Ako se ovako nastavi, cijenu će platiti Hrvati središnje Bosne’

>>> PADRE PIO O STRAŠNOM UKAZANJU ISUSA: Uplakan, za ove svećenike govori: KRVNICI!

>>> Njemačka policija uhitila Hrvata: Evo što je skrivao ispod kave

Komentari

Komentari