Utorak, 25 veljače, 2020

Možda ne znate što točno predstavlja simbol ribe, ali ono što ćete saznati će vas oduševiti

Srećom, ne moramo se pitati tko je Isus. Već 2.000 godina kršćani potvrđuju svoju vjeru u Isusa s ovim riječima prema Apostolskom vjerovanju: „Vjerujem… u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega.“

Nakon što je ovo rečeno dolazimo do sljedećeg velikog dijela Vjerovanja. Vjerovanje je samo po sebi trojstveno – dio je posvećen Ocu, dio Sinu i posljednji dio Duhu Svetomu. Od 110 riječi u Vjerovanju, 70 riječi se pojavljuje u dijelu koji se odnosi na Isusa Krista. To nam govori nešto važno.

Sva kršćanska vjera se temelji na Isusu! On je srce i srž, mjerilo svega što vjerujemo. Možete biti u krivu u vezi nekih sekundarnih pitanja i još uvijek biti kršćanin, ali ako ste u krivu u vezi Isusa, onda ste u krivu na najgori mogući način. Naša vjera u Isusa mora biti više od pukog emocionalnog iskustva da „imamo Isusa u svojem srcu“. Naša vjera mora počivati na objavljenoj istini o Isusu Kristu, Sinu njegovu jedinomu, Gospodinu našemu.

Ako ovu rečenicu iz Vjerovanja ispitamo, možemo vidjeti da sadrži četiri tvrdnje:

  • Vjerujem u Isusa.
  • Vjerujem da je Krist.
  • Vjerujemo da je jedini Sin Božji.
  • Vjerujem da je Gospodin.

Svaka od ovih tvrdnji zaslužuje pomno ispitivanje. J. I. Packer primjećuje da kada Vjerovanje naziva Boga „Stvoriteljem neba i zemlje“, razilazi se s hinduizmom i općenito sa svim istočnjačkim religijama. Kada izjavljuje da je Isus Krist, jedini Sin Božji i naš Gospodin, razilazi se sa islamom i judaizmom. Ova tvrdnja o Isusu kršćanstvo čini potpuno jedinstvenim.

Ovi su se nazivi obično koristili u ranoj crkvi, čime su opisivali svoju vjeru. Ponekad su koristili poznati simbol ribe, koji je na grčkom jeziku IXΘΥΣ (IXTHUS; izgovara se ihtus). Ta slova su bila akrostih za četiri riječi koje se nalaze u Vjerovanju:

Slovo I je na grčkom prvo slovo od „Isus“.

Slovo X je na grčkom prvo slovo od „Krist“.

Slovo Θ (TH) je na grčkom prvo slovo od „Bog“.

Slovo Υ (U) je na grčkom prvo slovo od „Sin“.

Slovo Σ (S) je na grčkom prvo slovo od „Spasitelj“.

Dakle, riječ IXΘΥΣ (i simbol ribe) je stajala kao stenogram za:

Isus Krist, Sin Božji, naš Spasitelj.

Autor: Ray Pritchard; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Jesus.org / Novizivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠOK NAKON KARNEVALSKE ZABAVE U NJEMAČKOJ: Otišla u stan s nepoznatim muškarcem, izgubila svijest, kad se probudila morala liječniku
>>> KOLIKO IRONIJE U SAMO DVIJE REČENICE: Ovako je Jadranka Kosor komentirala izjavu Milorada Pupovca!
>>> (VIDEO) DIJELITE DALJE, EVO VAM DOKAZA! Za Dom Spremni koristili su Tigrovi i Gromovi
>>> Zbog komentara na društvenoj mreži završio u pritvoru, prijeti mu i do pet godina zatvora
Komentari

Komentari