Utorak, 31 ožujka, 2020

5 pravila za ispravnu molitvu

Želite naučiti više o molitvi? Došli ste na pravo mjesto.

Mnoge knjige, propovijedi i konferencije posvećuju se molitvi svake godine. Razlog je jednostavan: većina kršćana (uključujući i mene) treba veliku pomoć na ovom području.

Poznajete neke biblijske stihove o molitvi. Pročitali ste knjigu ili dvije, tražili pomoć i odrastali u molitvi godinama. To je jako dobro.

No možete učiniti još nešto što mnogi kršćani zanemaruju, a to je da prokopate povijest crkve i proučite živote i djela velikih svetaca iz prošlosti.

A osoba koju imam na umu je John Calvin.

Nažalost, Calvin ima lošu reputaciju među mnogim kršćanima. Neke glasine koje se govore o njemu jesu istinite, no većina nije. Bio je briljantan pisac i mislilac, i unatoč svojim nedostatcima, mnogo toga možete naučiti od njega – osobito o molitvi.

U svojoj poznatoj knjizi Ustanova kršćanske vjere, Calvin iznosi ono što naziva pet pravila za „ispravnu“ molitvu.

Pravilo br. 1: Molite sa štovanjem.

Trebate (brzo) priznati tko je Bog, a tko smo mi. „Dakle, za uredni i pravilni obrazac molitve, neka ovo bude prvo pravilo: da se usredotočimo u umu i srcu kao oni koji ulaze u razgovor s Bogom“, piše Calvin. Da, naše molbe su važne. No, započinjemo sa štovanjem.

Calvin dodaje: „Neka stoga shvatimo da su jedine osobe koje se uredno i pravilno pozicioniraju za molitvu one koje su toliko potaknute Božjom veličinom da tome pristupaju oslobođeni od zemaljskih briga i ljubavi.“ Kada shvatite Božju veličinu i svoju malenkost, doći ćete na molitvu s ispravnim stavom – to jest sa štovanjem.

Pravilo br. 2: Molite iskreno i priznajte svoju nedostatnost.

Molitva je podsjetnik da smo nedostojni i da smo ovisni o Kristovoj dostatnosti. Calvin koristi riječ „pokajnik“ kako bi opisao pravi stav. Biti „pokajnik“ znači osjećati ili izraziti žalost za grijeh. No, Calvin također dodaje da je u redu tražiti nešto ako molimo iskreno i s ispravnim razumijevanjem Boga.

„Neka se svatko tko se priprema za molitvu ožalosti zbog svojih zlih djela (nešto što se ne može dogoditi bez pokajanja) i neka zauzme stav onoga koji preklinje.“

Pravilo br. 3: Molite bez samopouzdanja i ponizno molite za oprost.

Jedna rečenica kaže sve. „Svatko tko stane pred Boga da moli i u svojoj poniznosti u potpunosti da slavu Bogu treba napustiti svaku pomisao na svoju vlastitu slavu, odbaciti sve koncepte vlastite vrijednosti, odnosno odbaciti svoje samopouzdanje – i ne tražiti za sebe ništa, čak ni najmanje, da se ne bismo napuhali i propali u njegovoj prisutnosti.“

Pravilo br. 4: Molite sa sigurnom nadom u Boga.

„Tako nadvladani istinskom poniznošću, ipak trebamo biti potaknuti da molimo uz sigurnu nadu da će naša molitva biti odgovorena“, kaže Calvin.

Ne dopustite da vas prva tri pravila obeshrabre. Jedna od svijetle točke Calvinove teologije jest njegovo pravo razumijevanje Božje veličanstvenosti. Ipak, u ovom trećem koraku, Calvin je lagano omekšao i dopušta da se molimo u skladu s našim djetinjastim stavom pred Bogom.

On nastavlja: „Iako Sotona pokušava blokirati sve putove kako bi nas spriječio u molitvi, ipak bismo trebali imati proboj, svakako uvjereni da iako nismo oslobođeni svih prepreka, naši napori još uvijek ugađaju Bogu i naša se molitva prihvaća.“

Pravilo br. 5: Molite u Isusovo ime.

Molimo se u Isusovo ime ne po klišeju, već zato što shvaćamo da je Isus naš jedini zagovornik pred Ocem. „Čim nam padne na um Božja strašna veličina, ne možemo ne zadrhtati i uvidjeti koliko smo daleko zbog priznanja vlastite nedostojnosti, sve dok Krist ne dođe kao naš posrednik i promijeni prijestolje strašne slave u prijestolje milosti.“

Možda vam se ne sviđa riječ „pravila“. Možda vam savjet, vodič ili plan više odgovara. To je u redu. Što god radite, samo imajte običaj moliti redovito. Molitva je, uostalom, ključni element kršćanskog života. Kao što Calvin kaže, „molitva je glavna vježba vjere i način na koji svakodnevno primamo Božje blagodati.“

Autor: 

Komentari

Komentari