Četvrtak, 27 veljače, 2020

‘Ne želimo migrante u hotelu Spačva pa da se bojimo izaći’

Mještani Lipovca, sela na krajnjem istoku Hrvatske, nedaleko od autoceste i MGCP Bajakovo, zatečeni su najavama da će migranti iz zagrebačkog hotela Porin biti smješteni u neposrednoj blizini njihova sela.

Prema još nepotvrđenim informacijama, migranti bi trebali biti smješteni u hotelu Spačva na autocesti, na šest-sedam kilometara od državne granice. Uz hotel, koji nije u naseljenom mjestu, ima i slobodnog zemljišta pa bi bilo moguće postavljanje i dodatnih kontejnera. No, koliko god to nekima zvučalo kao odlična ideja, mještani su odlučno protiv toga.

Samo jedna od opcija

– To svakako treba spriječiti. Svi vidimo što se događa, napadaju žene i djecu po ulicama. Ne želimo da se tako nešto i nama događa i da se zaključavamo ili bojimo izaći na ulicu. Neka ih smjeste negdje drugdje, što se tiče mene, mogu i u Sabor – riječi su Đurđe Jozinović. Ona tvrdi da će svi mještani Lipovca biti protiv takve odluke jer su, kako je rekla, svi svjesni što ona donosi. Prema njezinu mišljenju sljedeći korak bit će useljavanje u prazne kuće mještana što će onda značiti i odlazak domaćeg stanovništva. Načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević o planu preseljenja migranata na područje svoje općine doznao je iz medija.

– Ljudi ne gledaju blagonaklono na tu ideju i dijelim njihovo mišljenje. Hotel Spačva jedna je od mogućih opcija, no još ništa nije sigurno. Imam dogovorene razgovore na tu temu pa ću znati više – rekao je Belajević pitajući se zašto migrante ne bi preselili u Centar za migrante koji je sagrađen kod Tovarnika i prazan je.

Više informacija nema ni direktorica hotela Spačva Milena Šandrk koja napominje da do sada na tu temu s MUP-om i drugim mjerodavnim institucijama nije bilo ozbiljnih razgovora, prenosi  vecernji.hr

Šuma povećava strah

– Tijekom 2015. godine, u vrijeme izbjegličke krize, imali smo neke telefonske razgovore s MUP-om o mogućnosti smještaja migranata u naš hotel. Od tada nije bilo nikakvih drugih razgovora, ali otvoreni smo za razgovore – rekla je Šandrk. Katica Predošević dodaje kako se hotel nalazi svega kilometar i pol od sela te da je u okolici šuma što dodatno povećava strah.

– Ako treba, potpisivat ćemo peticiju pa i prosvjedovati protiv toga jer nismo za to. Sljedeće će biti da ih nasele u prazne kuće, a onda mi svi polako možemo ići – kaže Predošević.

Komentari

Komentari