fbpx
Srijeda, studeni 13, 2019

Milan Ivkošić: Po Dončićevu receptu na Bleiburgu se ubijalo

Čekao sam nekoliko dana da vidim kako će lijevi mediji reagirati na rasističku, likvidatorsku, blajburšku izjavu Siniše Hajdaša Dončića o Zlatku Hasanbegoviću kao poturici (?) gorem od Turaka, ali ne samo da nije bilo kritičkih osvrta nego su svi crveni i crvenkasti listovi i portali koji su prenijeli Dončićev istup na televiziji N1 prenijeli kao normalno, dakle, prihvatljivo stajalište. Što zapravo najbolje opravdava Hasanbegovićevo nastojanje da iz naziva najljepšeg zagrebačkog trga ukloni Titovo ime. Jer diktator je svoju ubilačku praksu koju je Dončić izrazio kao metaforu također smatrao normalnom. Titova vojska je na Bleiburgu i na križnim putovima ubijala po Dončićevu receptu. Kao što je za njega Hasanbegović kao poturica protivnik kojeg treba ukloniti samo zato što je poturica, tako su i za Titovu vojsku Hrvati kao ratni i politički protivnici bili meta za odstrel samo zato što su im bili protivnici. Riječ “rasist” blaga je za ono što je Dončić rekao jer posrijedi je politička egzekucija kakva je u bezbroj slučajeva u komunizmu značila i pogubljenje. Bit će da je posrijedi očajnička nesnošljivost zbog gubitka vlasti i zbog strepnje da bi SDP koji je u rasulu mogao bez nje biti još dvadeset godina. Dugo.
Nadam se da će pritisci protiv Darwina uspjeti
Čitam naslov “U Hrvatskoj samo 57% ljudi vjeruje u teoriju evolucije”. Da nije riječ o ljevičarskom listu, čudio bih se riječi “samo”, jer mislim da u evoluciju ne vjeruje, ili barem Darwinu ne bi trebalo vjerovati, 70 posto Hrvata. I zato što je ta teorija suprotna našim najdubljim religioznim uvjerenjima i zato što nema ni jednog dokaza o prelasku vrste u vrstu, a to je u temelju njezina učenja, što je poslužila najvećim zlikovcima u 20. stoljeću da uime “jačih” i “viših” rasa poubijaju desetke milijuna ljudi, što je sam Darwin bio rasist koji je smatrao da crnci i druge “niže rase” ne zaslužuju opstanak te što je zahtijevao da se ukinu bolnice koje omogućuju preživljavanje slabima, itd, prenosi  vecernji.hr.
Zbog mitskog naslijeđa te zato što je dugo bila zaštićena i nedodirljiva kao najveća svetinja, kao Hitler u nacističkoj Njemačkoj, Staljin u SSSR-u, Tito u Jugoslaviji…, i što se u obrazovanju bila ukorijenila kao korov, i danas se mnogi boje u nju posumnjati. Pa ako bivši voditelj reforme školstva Boris Jokić kaže kako sada nema opasnosti da se evolucija u Hrvatskoj izbaci iz škola, ali “tijekom rada na kurikularnoj reformi postojali su pritisci od određenih krugova da se upravo to učini”, treba mu reći da će “pritisaka” biti još, nadamo se – uspješnih.
Foto: Snimka zaslona
Komentari

Komentari