FaH
Hrvatskoj se zna da, pogotovo na njezinu istočnom dijelu, još od 1990-ih stoje spomen-ploče s četničkim obilježjima, sadržajem i potpisima. Na tim pločama nerijetko stoji da su pobunjenici stradali od ustaša, da su tu krajinski junaci i da su svojom žrtvom zaboli srpsku zastavu u srpsku zemlju.

Naravno da su Hrvatima ti natpisi uvredljivi i neprihvatljivi. No, svejedno ih toleriraju već više od 20 godina. Riječ je uglavnom o nadgrobnim spomenicima i pločama.

Kako je, pak, u proteklim tjednima počelo natezanje oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, neke hrvatske institucije ipak su prebrojile i te druge ploče. I mnogi su ostali šokirani kada je objavljeno da je takvih ploča, koje su a priori četničke, 39, i to samo na području Slavonije i Baranje. Dok je HOS-ova ploča stajala u Jasenovcu na javnom mjestu na jednoj kući, teško se mogla po svom statusu uspoređivati s onim drugim pločama, prenosi vecernji.hr.

No, sada je ploča preseljena na spomen-područje “Trokut-Novska”, gdje već otprije postoje kameni monoliti te središnji križ kao spomen na 314 hrvatskih branitelja iz 17 vojnih postrojbi poginulih u Domovinskom ratu. To spomen-područje u Novskoj ima status spomenika na Mirogoju, Vukovaru, Ovčari, Bleiburgu, Maclju, Teznom

A taj civilizacijski mir na grobljima, kada je posrijedi spomen-područje “Trokut-Novska”, vidimo, ne priznaju Furio Radin i Milorad Pupovac, koji nisu beznačajne političke osobe u Hrvatskoj. Radin posjeduje političku težinu i time što je odnedavno potpredsjednik Sabora te je jednako kao i Pupovac, de facto partner koji Andreju Plenkoviću osigurava u Saboru potrebnu većinu. Za prvoga je seljenje HOS-ove ploče u Novsku katastrofa, a za drugoga “neprihvatljivo”.

Radin i Pupovac do sada se nisu trebali izjašnjavati o tome kakav je njihov stav prema slobodi isticanja četničkih nadgrobnih spomenika niti ih je to itko do sada pitao. No, nastavi li se ova apsurdna politizacija, morat će se i oni javno izjasniti o tome vrijede li principi “neprihvaljivosti” jednako za sve.

Radin i Pupovac, bez obzira na to vide li oni uopće ovdje ispravnost usporedbe između “ustaških” i “četničkih” sadržaja ili ne, morat će prihvatiti da će Hrvati tražiti ravnotežu i da će biti jako osjetljivi na nastojanja da u njihovoj državi “neprihvatljivost” vrijedi samo za Hrvate.

Foto:Arhiva

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!