Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Google priznao da je zaboravio reći korisnicima o skrivenom špijunskom mikrofonu u uređaju ‘Nest Secure’

Svemoćni tehnološki div Google ispričao se što je zaboravio reći korisnicima da je uređaj “Nest Secure” za sigurnost u kući opremljen ugrađenim mikrofonom. Ma nije to ništa, momci!

Googleov sigurnosni uređaj “Nest Secure” omogućuje korisnicima povezivanje desetak detektora pokreta, magnetskih alarma za vrata i sigurnosnih kamera na centralnu kontrolnu jedinicu.

Centralna jedinica nadzire korisnika, šaljući upozorenja ako nešto nije u redu. Njezine početne tehničke specifikacije nisu spominjale ništa o potencijalnim špijunskim uređajima skrivenim unutar uređaja.

Naravno, Google je izazvao pomutnju kada je objavio ranije ovog mjeseca da vlasnici mogu koristiti svoj Nest Secure hub da bi uputili naredbe i pitanja Google Assistantu (Google pomoćniku) poput „aktivirati alarm”, „trebam li kišobran danas ?,” ili „ti špijuniraš svaki moj pokret?”

Čak i nakon što je najavila integraciju Google pomoćnika, tvrtka nije spomenula skriveni mikrofon.

Tek nakon pitanja sumnjičavih korisnika i zagovornika privatnosti Google je priznao da je Nest Secure cijelo vrijeme imao ugrađeni mikrofon, i ne, kažu oni da to nije velika stvar.

“Mikrofon na uređaju nikada nije bio namijenjen da bude tajna i trebao je biti naveden u tehničkim specifikacijama. To je bila pogreška s naše strane. Mikrofon nikada nije bio uključen i aktiviran bio je samo kada korisnici izričito omoguće tu opciju” – rekla je kompnija Google.

Tehnički gigant je od tada izmijenio tehničke specifikacije uređaja i uključio mikrofon. Međutim, zagovornici privatnosti i oni koji se boje ulaska Big Brotheru u njihove spavaće sobe ako ne dozovle to u opacijama.

Uostalom, to je isti Google čiji su automobili koji su snimali “Street View”… i “slučajno” pohranili podatke iz tisuće WiFi mreža koje su prošli na ulicama gradova između 2007. i 2010.

To je također isti Google čija je sestrinska tvrtka instalirala tisuće besplatnih WiFi kioska diljem New Yorka koji potencijalno prate pokrete korisnika, i isti Google koji koristi tehnologiju prepoznavanja lica korisnike bez njihovog pristanka.

Možda je najstrašniji ipak interni videozapis koji je prošle godine procurio iz Googlea, koji opisujue budućnost u kojoj Google pohranjuje korisničke podatke i koristi ih kako bi potaknuo korisnike na ponašanje koje “odražava Googleove vrijednosti”.

Google je tvrdio da je videozapis – kojeg javnost nikada nije smjela vidjeti – osmišljen kako bi “izazvao raspravu”, te da “nije povezan s bilo kojim trenutnim ili budućim proizvodima”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Komentari

Komentari