Srijeda, 5 kolovoza, 2020

(VIDEO) HRVATSKI MUČENIK I MOŽDA BUDUĆI BLAŽENIK: Prije 26 godina četnici su mučili i ubili ‘hrvatskog Gandhija’ dr. Ivana Šretera

Posmrtni ostaci nisu pronađeni.

 Hrvatski liječnik dr. Ivan Šreter 1991. godine ubijen je u Domovinskom ratu. Još se uvijek ne zna točno kad i gdje, a sve su brojniji glasovi koji kažu da bi Šreter trebao biti proglašen mučenikom.

Slučaj ‘časnik’

Ivan Šreter je rođen 21. prosinca 1951. u Pakracu kao prvo od troje djece Josipa i Danice. Kao dječak je maštao da jednoga dana postane liječnik. Nakon srednje fizioterapeutske škole zaputio se u Zagreb na studij medicine nakon kojega se vratio u rodni kraj gdje mu se ispunila mladenačka želja. Zaposlio se kao liječnik opće prakse u lipičkoj bolnici.

Radeći na tom radnom mjestu, sredinom osamdesetih je dospio u medije radi slučaja ‘časnik’. Nekom oficiru JNA je u karton umjesto ‘penzionirani oficir’ napisao ‘umirovljeni časnik’. Kazna za to je bila pedeset dana zatvora, ali je kasnije promijenjena u deset koje je Šreter štrajkao glađu. Od brojnih osoba kojima se tada obratio za podršku odgovorio mu je samo kardinal Kuharić koji ga je odgovarao od toga poručivši mu da misli na svoje zdravlje. Nakon izvršenja kazne vratio se na radno mjesto te uskoro postao i ravnateljem bolnice.

Uoči demokratskih promjena učlanio se u HDZ, a početkom srpske agresije dragovoljno je prihvatio biti Predsjednikom kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

‘Časnik mirotvorac’

O njemu je 2009. snimljen i film ‘Časnik mirotvorac’ u produkciji Zaklade dr. Ivan Šreter. Nedavno je objavljen i u remasteriranoj verziji. O tome zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove remasterirane verzije filma, govori autor Dražen Bušić:

‘Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, niti ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom nije bilo. No, kad sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo.’

Kako kaže Bušić, gledano iz ove perspektive, sve mu je jasnije da je moralo ovako biti, da je ‘Časnik mirotvorac’ jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film prenosi croexpress

Bušić naglašava jednu vrlo zanimljivu stvar: znate li tko je bio najviše rangirani dužnosnik Republike Hrvatske koji je poginuo u Domovinskom ratu? Kao što je poznato to nije bio predsjednik Republike ili Vlade, netko od saborskih zastupnika, niti koji od brojnih gradonačelnika ili načelnika općina. Bio je to dr. Ivan Šreter, ravnatelj bolnice u Lipiku, koji je početkom srpske oružane pobune vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj ‘hrvatski Gandhi’, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće. Kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju.

‘Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, vjerujem da će dr. Šreter s vremenom malo po malo, postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti. Upravo živimo u jednoj od naših najtežih razdoblja, vremenu poljuljanih vrijednosti, najveće moguće apatije, prave društvene agonije koja mlade ljude tjera izvan Hrvatske ali isto tako, ovo je vrijeme kad trebamo, baš iz ovih razloga, podsjećati na svijetle primjere poput dr. Ivana Šretera’, rekao je Bušić.

Ima obilježja kršćanskog mučenika

U dokumentarcu dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izriču mišljenje da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim.

‘Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi se novo svjetlo bacilo na cijeli Domovinski rat! Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći ‘grijeh’ i da je zato ‘morao’ umrijeti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Neka i ovaj film bude na čast ovom velikanu a novijim generacijama trajno nadahnuće’, zaključuje Bušić za croexpress

Komentari

Komentari