Miroslav Lazanski

Pravoslavni svećenik Radojica Perišić pod krinkom ustanka proveo prvi pokolj Hrvata i muslimana u NDH

Podijeli

Otprilike istodobno s osnivanjem partizanskog odreda u Brezovici, 21. lipnja 1941. godine ustanak protiv hrvatske države dignuo je i pravoslavni svećenik i četnički vojvoda Radojica Perišić i to prvim pokoljem u Hrvata i posebno muslimana u NDH, a zapovijedao je Mostarskom i Golijskom brigadom koje su bile u sastavu Nevesinjskog korpusa.

Radojicu Perišića spominje povjesničar mr.sc. Stjepan Lozo kao jednog od najvećih zločinaca II. svjetskog rata u NDH koji je potpuno nepoznat javnosti. Bio je svećenik Srpske pravoslavne crkve zadužen za propovijednje evanđelja i Božje ljubavi, ali je bio daleko od toga. I nije on jedini svećenik koji je umjesto Biblije uzeo nož i pušku, a neki su čak postali i sveci SPC-a kao Milorad Vukojičić Maca i Slobodan Šiljak, piše narod.hr.

Već u lipnju 1941. godine istočna Hercegovina, nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske, postaje područje prvih masovnih pobuna srpskih seljaka i naoružanih skupina. Jednu od glavnih uloga vodio je Radojica Perišić, svećenik Srpske pravoslavne crkve, poznat kao četnički oficir i jedan od glavnih vođa ustanka u NDH koji je počeo u lipnju 1941. u istočnoj Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata.

Njegova četnička Garačka brigada počinila je brojne zločine i na području Dalmacije, gdje je prebačena 1942. godine. Na područje Kninske krajine i južne Like prebačeno je oko 3.200 istočnohercegovačkih i istočnobosanskih četnika. To su bili četnici iz Trebinjskog i Nevesinjskog korpusa: Nevesinjska, Rogatička, Trebinjska, Ljubinjska, Bilećka, Gatačka i Stolačka brigada te samostalni Zlatiborski četnički odred Radomira Đekića.

Poratna komunistička historiografija zanemarivala je četnički ustanak iz lipnja 1941. u istočnoj Hercegovini jer bi to bilo u suprotnosti s komunističkom propagandom kako su komunisti bili jedini koji su vodili ustanak u NDH (Srb i Drvar) premda je i na tim mjestima u ustanku i genocidnim zločinima nad Hrvatima sudjelovao veliki broj četnika predvođeni vojvodom Branom Bogunovićem u Grahovu, vojvodom Manom Rokvićem u Drvaru i dr. Dapače, poznati povjesničar i znanstvenik dr.sc. Zlatko Begonja tvrdi da su četnici predvodili oružani ustanak u Srbu 1941. godine.

Svećenik SPC-a i četnički vojvoda Radojica Perišić svoj zločinački put završio je 1945. godine u Lijevča Polju gdje je ubijen u najvećoj bitki II. svjetskog rata između vojske NDH i četnika. Na Lijevča Polju su četnici potpuno uništeni, a ubijeni su i brojne četničke vođe iz istočne Hercegovine, istočne Bosne i Crne Gore od kojih su najpoznatiji krvoloci Radojica Perišić i Pavle Đurišić.

Povjesničar Lozo tvrdi da uopće ne postoji djelo koje na sustavan način prikazuje četničke zločine u kojima su udio imali svećenici Srpske pravoslavne crkve.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Milanović naglo otkazao put u Moskvu! Zbog ovog neće razgovarati s Putinom!
>>> VIDEO: DEGUTANTNO Korona party u Beogradu: Đoković pleše polugol, a Dimitrov puže po podu…
>>> VRIJE U CRNOJ GORI: Nakon prosvjednih litija policija uhitila nekoliko srpskih svećenika!
>>> NAJVEĆI PORAZ SRPSKE VOJSKE: U samo jednom danu poginulo ih je 60. Ovo je priča o ‘Miljevačkoj oluji’
Komentari

Najnovije