4. veljače 1992. godine: Danijel Borović junački preletio iz baze JNA u Republiku Hrvatsku

Pista u Puli na koju je sletio bila je osvijetljena samo kamionskim farovima. Borović je nad Kvarnerom razmišljao čak o katapultiranju iz zrakoplova jer mu je gorivo bilo gotovo potrošeno.

Davor Borović, pilot, heroj Domovinskog rata. Izvor: povijest.hr

Dana 4. veljače 1992. dobila je Republika Hrvatska svoj prvi lovački zrakoplov MiG-21, zahvaljujući hrabrom podvigu pilota Danijela Borovića. On je tog dana izvršio povijesni prelet iz zrakoplovne baze JNA Željava kraj Bihaća na hrvatski aerodrom u Puli.

Istovremeno je njegova supruga sa sinom doputovala iz Bihaća u Zagreb (te akcije bile su koordinirane). Inače, Borović je rođen u Knegincu Gornjem pokraj Varaždina.

Rudolf Perešin. Izvor: wikipedia

Prvi zrakoplov u RH

Njegov let nije bio prvi prelet iz JNA, ali je bio prvi koji je urodio zrakoplovom za RH. Naime, Rudolf Perešin preletio je još 25. listopada 1991. godine, no njegov avion ostao je u Austriji i nije ušao u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Borovićev prelet na današnji dan bio je prava drama jer se odigrao u sumrak, odnosno po noći, uz slabu osvijetljenost.

Ostao skoro bez goriva

Pista u Puli na koju je sletio bila je osvijetljena samo kamionskim farovima. Borović je nad Kvarnerom razmišljao čak o katapultiranju iz zrakoplova jer mu je gorivo bilo gotovo potrošeno. Ipak, uspio je sretno sletjeti i od tog dana Hrvatska je raspolagala svojim prvim lovcem – MiG-om 21.

Izvor: Povijest.hr

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.