epa08909070 Migrants wait in line for food at the Lipa tent camp, a few days after it was largely destroyed by a fire, in Bihac, Bosnia and Herzegovina, 29 December 2020. Migrants in the Lipa camp in northwestern Bosnia and Herzegovina wrapped themselves in blankets and sleeping bags to protect themselves from strong winds in the region bordering Croatia, a member of the European Union. A fire destroyed most of the camp near the city of Bihac, which has already been sharply criticized by international authorities and aid groups as unsuitable for accommodating refugees and migrants. EPA/FEHIM DEMIR

Vojska BiH postavila šatore za migrante u okolici Bihaća

Podijeli

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavili su u petak šatore kod sela Lipa u okolici Bihaća kako bi se tamo smjestile stotine ilegalnih migranata koji su u proteklim danima ostali bez ikakvog skloništa.

Vojska je angažirana temeljem odluke Predsjedništva BiH nakon što se državne i lokalne vlasti u Bihaću nisu uspjele dogovoriti kamo smjestiti oko 900 migranata koji su ranije boravili u kampu na istoj lokaciji koji je zatvoren prošlog tjedna.

Iz Vijeća ministara BiH su tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata prebaci u napuštenu vojarnu u Bradini kod hercegovačkog mjesta Konjic jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu.

Migranti su dva dana čekali u autobusima da ih se nekamo prebaci a na kraju je Ministarstvo sigurnosti zatražilo pomoć vojske.

“Oružane snage spremne su na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH na dobrobit građana cijele zemlje”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje sela Lipa ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tijekom cijele godine moglo boraviti do 1200 osoba.

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do osam tisuća ilegalnih migranata a njih oko tri tisuće koncentriranih na području Unsko-sanske županije dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima jer za njih nema mjesta u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Europska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime.

Vlada Austrije odobrila je hitnu pomoć od milijun eura za pomoć migrantima u BiH a Italija 500 tisuća eura.

 

(Hina)

Komentari

Najnovije