Facebook / dnevnik.ba

(VIDEO) “Iza ubojstva hrvatskog viteza Gogule stajao je politički i vojni vrh BIH”: Afera oko imenovanja ratnog zločinca na čelo Toplane Sarajevo se nastavlja

Podijeli

Pred dva dana je naš portal prenio vijest da su u Sarajevu osuđenog ratnog zločinca, ubojicu hrvatskih civila, Envera Zornića, postavili za direktora javne tvrtke Toplana. On je ubio, među ostalim, i Josipa Gogalu, “viteza hrvatskog naroda”, kako ga je nazvao Tuđman, prethodno ga mučivši, jer je prosvjedovao protiv jednog drugog ubojstva Hrvata.

No sad na svjetlo izlazi da je sam vrh BIH upleten u to ubojstvo, a krunski je dokaz da je Zornić, iako osuđen na 10 godina zatvora, već nakon dva mjeseca izašao na slobodu i odonda imao sjajnu karijeru kao član SDP BIH!

Ubijen dok su se u Ženevi vodili pregovori Tuđmana i Izetbegovića

“Odlično poznajem taj slučaj iz 1993. Ako želite da pričate o predmetu Gogula i ostali volio bih da dovedete gospodina Ljubića iz HNS-a i gospodina Muslimovića, koji je tada bio načelnik vojne sigurnosti i onda možem pričati o društvenim posljedicama tog ubojstva na kompletna društveno-politička zbivanja u Bosni i Hercegovini. Znate da su se ubojstva dogodila kad su se vodili mirovni pregovori u Ženevi između Izetbegovića i Tuđmana.

Tuđman je u po saznanju o ubojstvu pregovore odlučio napustiti rekavši  “u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda”. A znamo tko je bio gospodin Gogula i znamo da nikada nije rasvjetljeno od koga je to mogao dobiti naredbu gospodin Zornić da se počine ta ubojstva. Ako je Zornić bio zapovjednik on je morao dobiti zapovjed od nekoga s vojnog vrha imajući u vidu društvenu poziciju koju je imao gospodin Gogula u hrvatskom narodu i HDZ-u, izjavio je Zornićev odvjetnik Kadrija Kolić.

Upitan zašto se stalo s istragom i zašto se stalo sa obnovom postupka kada je to tražio Zornić?, Kolić je rekao: Obnova postupka je krenula 1995. i onda je po žalbi ukinuta. Gospodinu Zorniću je tada rečeno: “Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit će te pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca”.

Upitan tko mu je to rekao?, Kolić je odgovorio: –Tadašnji politički i vojni vrh.

Kolić je kazao da je Zornić u zatvoru za monstruozna ubojstva proveo ukupno dva mjeseca i 20 dana.

-Služio je kaznu u Centralnom vojnom zatvoru i nakon toga dolazi do pomilovanja. Ako želimo graditi pravni poredak zasnovan na međunarodnim standardima onda nema kazne poslije pravosnažne kazne. Zornić se sada duplo kažnjava, a to nam zabranjuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Mnogo je značajnija stvar za kompletnu priču da kažemo da Ustav i zakon zabranjuju dvostruko kažnjavanja i da Zorniću nije izrečena mjera zabrane društvenog angažmana, političkog djelovanja i obnašanja javnih dužnosti, kazao je odvjetnik Kolić.

Zornić je kazao da je protiv njega montiran proces? Upitan tko ga je montirao, Kolić je kazao:-Tadašnja vojna sigurnost, njemu nije dana mogućnost obnove postupka i poručeno mu je da “šuti”.

Zornić je 1993. godine donosio benzin za spaljivanje ubijenih Hrvata i Srba

Portal Žurnal.info objavio je detalje presude Vojnog suda u Sarajevu Enveru Zorniću, aktualnom direktoru KJKP “Toplane” Sarajevo. Podsjetimo, nakon što je ovaj portal jučer objavio tekst “Novi direktor ‘Toplana’ Sarajevo Enver Zornić: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata”, uslijedila je bura reakcija, a kasno sinoć Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Zornića.

U nastavku pročitajte detalje presude:

Bio je 4. siječanj 1993. godine. Enver Zornić je osigurao kanister s benzinom kojeg je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazili leševi ranije ubijenih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

– U cilju uništavanja tragova izvršenih ubojstava, leševe Popović Jovana i Gogala Josipa prekrili su drvima, polili benzinom i zapalili – napisao je u kolovozu te ratne 1993. godine vojni sudac Muhidin Kapo.

Pet dana poslije spaljivanja, Zorici Gogala su javili da joj je suprug ubijen.

– Sahrani nitko od nas nije prisustvovao, a sahranjen je 9. siječnja na Groblju Svetog Josipa u Sarajevu – prisjeća se za Žurnal umirovljena bh. sutkinja Zorica Gogala.

– Afera s šestimi trupli – pisalo je tog dana na stranicama slovenskog “Dela” koji je detaljno izvijestio o pronalasku posmrtnih ostataka šest ljudi u sarajevskom naselju Hrasno Brdo.

“Gogala ubijen”, objavila je Hina vijest iz Sarajeva u kojoj je navedeno da je “zapovjedništvo sarajevske vojne policije u petak poslijepodne priopćilo da je visoki državni dužnosnik u Vladi BiH i ugledni djelatnik HDZ-a BiH Josip Gogala okrutno ubijen”.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Miro Lasić izdao je priopćenje u kojem je naveo da je “Hrvatima u Sarajevu ugrožena osobna sigurnost, jer se pojedine skupine pod zaštitom vojnih vlasti nasilno ponašaju”. Vođe te nasilne grupe, ispostavit će se nekoliko dana kasnije, bili su Enver Zornić i Izet Tinjak. Ukupno ih je bilo devet i sijali su strah u tom dijelu Sarajeva.

– Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstvo Josipa Gogala i drugih osoba, zatim teške krađe, Vojno tužiteljstvo Sarajevo je na prijedlog Vojne policije prihvatilo kaznene prijave i otvorilo istragu protiv ukupno devet osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru. Istragom je obuhvaćeno šest pripadnika Šeste brdske brigade – Izeta Tinjaka, Rifeta Zornića, Envera Zornića, Dževada Omerbegovića, Amira Husića, Mirsada Ašanija – izvijestilo je 14. siječnja 1993. godine sarajevsko “Oslobođenje”.

Sedam mjeseci kasnije, Vojni sud je presudio. Prvooptuženi Enver Zornić osuđen je na deset godina i dva mjeseca zatvora. Drugooptuženi Izet Tinjak osuđen je na petnaest godina robije, Mirsad Ašani je dobio deset godina i dva mjeseca, Enver Džanko pet godina i osam mjeseci, Amir Husić dvanaest godina, dok su Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak osuđeni na po tri mjeseca zatvora. Ubili su, a potom spalili – Jovana Popovića, Josipa Gogala, Jagodu Janković, Sretena Ninkovića i Dobrilu Vuletić rođenu Sobotić. Sve su ih, od srpnja 1992. godine do siječnja 1993. godine ubili na identičan način u napuštenoj kući u Varaždinskoj ulici u Sarajevu. I sve su ih spalili.

Enver Zornić danas tvrdi da mu se pakira afera.. Tadašnji sudac a današnji odvjetnik Muhidin Kapo tvrdi da se to svima moglo dogoditi. Čelnici SDP-a BiH tvrde da nisu znali da je Zornić osuđen zbog ubojstva Srba i Hrvata u Sarajevu, pa su ga zato predložili za direktora javnog poduzeća “Toplane” Sarajevo. Kantonalni premijer Edin Forto također nije bio upoznat, kao što je tradicionalno iznenađen i Elmedin Konaković. Uglavnom, svi kažu: “ako se dokaže da je sve ovo istina, Zornić mora odstupiti”. No, sve je službeno dokazano prije točno 26 godina. I svi su mogli znati, ako su željeli znati, prenosi HMS.

Komentari

Najnovije